Läkemedelsverket förbjuder Geniknölarna AB i Halmstad att sälja produkter som bland annat TPI-1062 SODIUM. Företaget hävdar det är hälsokost, så kallad nootropika, men det anser inte myndigheterna.
Detta är ett exempel på de produkter som Halmstadföretaget inte får erbjuda till försäljning eftersom de klassas som läkemedel. Bild: ReachGenius

Hot om böter när hälsokost klassas som läkemedel

Läkemedelsverket förbjuder nätföretaget Geniknölarna AB i Halmstad att sälja ett halvdussin olika produkter, vilka marknadsförs som hälsokost för att öka den mentala förmågan. Att bryta mot förbudet kan kosta 130 000 kronor.

ANNONS
|

Företaget Geniknölarna AB har specialiserat sig på att sälja så kallad nootropika över nätet. Nootropika är ett samlingsbegrepp för olika ämnen som sägs öka människors mentala förmåga på olika sätt. Det kan handla om bättre koncentrationsförmåga eller minne, ökad kreativitet eller motivation, minskad ångest eller förbättrad social förmåga.

Kruxet är att ett ämne som klassas som ett lagligt kosttillskott i USA kan vara otillåtet i Sverige.

Åter till försäljning

Redan tidigare har Läkemedelsverket uppmärksammat att det i företagets webbutik säljs produkter som bedöms falla under läkemedelslagstiftningen. I början av året avskrevs dock tillsynsärendet efter att bolaget tagit bort de aktuella produkterna från sin webbutik.

ANNONS

I våras inledde dock Läkemedelsverket ett nytt tillsynsärende mot bolaget. En förnyad kontroll visade att ett halvdussin produkter som inte uppfyller kraven i läkemedelslagstiftningen åter är till försäljning.

Ska injiceras

I ett yttrande har bolaget hävdat att man trodde sig ha gjort tillräckliga förändringar för att Läkemedelsverkets invändningar skulle kunna undanröjas. Bland annat har bolaget övergått till att sälja vissa produkter avsedda att injiceras i stället för att tas oralt. Bolaget hade också uppfattat en del av kritiken som att det var fel att sälja i vialer (behållare) av glas och har därför övergått till plastvialer.

Enligt Läkemedelsverket är ändringarna inte alls tillräckliga. Verket påtalar bland annat att en av substanserna i produkterna har liknande struktur som antidepressiva läkemedelssubstanser – och att den därför ska betraktas som läkemedel i stället för hälsokost. Verket skriver också att läkemedelslagen ska tillämpas på sådant som ska injiceras.

Student driver företaget

Enligt Geniknölarnas hemsida drivs företaget av en student i Halmstad, som pluggar på Högskolan och driver flera företag vid sidan om studierna för att ”få vardagen att gå runt”, tillsammans med en it-tekniker. Under verksamhetsåret 2018/2019 omsatte bolaget över 1,3 miljoner kronor och utöver löner till de två företagarna gjorde det en vinst på 116 000 kronor.

För varje gång som någon av de utpekade produkterna läggs ut till försäljning av företaget kan ett löpande vite på 130 000 kronor nu dömas ut.

ANNONS
ANNONS