HFAB bygger om andra lokaler till lägenheter

Bristen på lägenheter är akut. HFAB gör därför allt för att skaka fram så många nya bostäder som möjligt. En ny idé är att vända ut och in på alla övriga lokaler de har i sitt bestånd.

ANNONS
|

–Läget just nu är otroligt ansträngt. Vi märker det på att snittkötiden ökar samtidigt som omflyttningarna minskar, säger Helene Blomberg affärsområdeschef på HFAB.

För att minska trycket i stort har HFAB lovat att producera 1 000 lägenheter under de närmaste fem åren. Ett tufft mål som inte är helt lätt att uppfylla.

– För att klara det här målet kan vi inte bara sitta och vänta.

I stället har HFAB valt att förutom de planerade nybyggnationerna som står för dörren också titta över det befintliga innehavet av lokaler för att se om det finns lokaler som går att omvandla till bostäder. Redan under vintern har man inventerat stora delar av beståndet. En inventering som givit vid handen att det faktiskt finns ganska många möjligheter till omdisponering av lokaler.

ANNONS

–Det kan vara samlingslokaler och tvättstugor som inte utnyttjas till exempel. Vi har egentligen tittat på alla lokaler som ganska lätt skulle kunna gå att omvandla till bostäder.

Redan nu finns en projektledare som påbörjat det praktiska arbetet med att söka bygglov och ta fram ritningar på exakt vad som behöver förändras för att lokalerna ska bli beboeliga.

Hittills har man identifierat ungefär 45 lokaler. Men om undersökningar visar att det faktiskt går att bygga om tvättstugor till exempel, då kan det bli frågan om ännu fler.

– Jag brukar prata om många bäckar små. Åtta lägenheter här och sju lägenheter där och ytterligare några på ett annat ställe, plötsligt har man kanske fått ihop 70–80 lägenheter. Och då börjar det bli ett numerär som faktiskt märks.

–Dessutom tänker jag att det finns fler fastighetsägare än vi. Och om alla gör så här, då blir det ju faktiskt skillnad.

Nu är det faktiska arbetet med konverteringen i gång.

–Vi börjar renoveringen av de olika objekten så fort vi får bygglov. Redan i år tror jag att det kan bli frågan om ungefär 15 färdigställda lägenheter, säger Helene Blomberg

Trots att behovet är skriande är det inte alla som välkomnar förändringen. Det finns föreningar som inte riktigt vet vart de ska ta vägen med sin verksamhet om deras lokal tas i anspråk på annat sätt.

ANNONS

–Vi förstår ju att det finns de som är ledsna över det här. Men i de fall där det finns verksamhet i en gemensamhetslokal till exempel då diskuterar vi ersättningslokal.

Att det i vissa fall behövs ombyggnationer för att färdigställa ersättningslokalerna är ingenting som avskräcker.

–Gemensamhetslokaler är viktiga eftersom de skapar trygghet. Så i de fall där det krävs olika former av ombyggnationer då tar vi de kostnaderna, säger Helene Blomberg.

ANNONS