Linda Joelsson.
Linda Joelsson.

Halmstadforskaren Linda Joelsson beviljas EU-stöd

Linda Joelsson, uppvuxen i Sennan utanför Halmstad, är präst och teologie doktor sedan 2015. Genom ett samarbete med Universitetet i Oslo har hon beviljats ett EU-stipendium för ett forskningsprojekt om aposteln Paulus inställning till mångfald och olikhet.

ANNONS
|

– Det var viktigt för Paulus med olikhet, men det är inte så han har blivit känd, säger Linda Joelsson.

Att Paulus inte blivit känd som en mångfaldsförespråkare beror enligt Linda Joelsson på att översättningen av hans verk inte alltid har blivit korrekt.

– I texterna finns till exempel inga skiljetecken och inga mellanrum mellan orden. Texterna har ofta tagits ur sitt sammanhang samtidigt som det finns svårigheter med översättningen. Det är sådana svårigheter som forskningsprojektet syftar till att undersöka, säger hon.

Hon beskriver Paulus som en ex-extremist, eftersom han till en början var en stark förespråkare för religiösa identiteter, men senare övergav detta till förmån för en mer inkluderande inställning.

ANNONS

– Under Paulus tid ökade olikheterna inom grupper. Till skillnad från sina samtida menade att Paulus att det var troheten och inte likheten som höll ihop gruppen.

Linda Joelsson menar samtidigt att man ska prata om rättigheter på alla nivåer, inte bara på gruppnivå.

– Det ska finnas en frihet på alla nivåer, även inom gruppen. På samma sätt som dominerande grupper i samhället inte ska bestämma hur andra ser ut ska dominerande individer inte bestämma över andra inom gruppen.

Inom ramen för sin forskning menar hon att värdlandet inte ska kunna avkräva att nyanlända minoritetsgrupper ska överge sina traditioner och identitetsmarkörer.

– Grupper eller sociala system med olikheter klarar sig bättre. Olikheter klarar man däremot av hur mycket som helst, men det är nödvändigt att det finns lojalitet mellan de olika grupperna i ett samhälle för att det ska fungera.

Vad gäller till exempel rätten att bära religiösa attribut i det offentliga rummet har det länge pågått en debatt om rätten till religion ska övertrumfa friheten från religion eller vice versa. Detta var aktuellt inte minst när Skurups kommun beslöt att förbjuda elever och lärare att bära hijab.

– Vilken frihet som ska övertrumfa vilken hör till varje given situation. Man behöver inte gilla allt men man bör inte lagstifta om att förbjuda religiösa attribut. Det blir jättekonstigt om staten bestämmer vad man ska få ha på sig.

ANNONS
ANNONS