Halmstad wakeparks nya stil inspireras av stenhuggare och Hollywood

Samarbete och tillgänglighet är ledorden när Halmstad wakepark genomgår en ansiktslyftning. Hand i hand med kommunen och med hjälp av ideella krafter har Mats och Kristina Örjes stora planer för parken i Grötvik.

ANNONS
LocationGrötvik|
|

Mats och Kristina Örjes driver sedan i februari Halmstad wakepark som håller till i Grötvik.

Under den perioden har de gått från 20 medlemmar till 210 och det är inte bara medlemsantalet som växer. Just nu pågår arbetet med att tillgänglighetsanpassa anläggningen och dessutom ge parken en nygammal känsla.

– Vi har ett socialt ansvar att göra den här anläggningen tillgänglig för alla. Tidigare har det till exempel inte funnits något omklädningsrum eller toaletter för tjejer och hur ska man då locka hit dem? säger Mats Örjes.

Förutom omklädningsrum och toaletter för tjejer ska det byggas ramper för att rullstolar ska kunna ta sig in på anläggningen och ner till bryggan i vattnet.

ANNONS

– Vi ska också anlägga en ny bana som är funktionsanpassad så att alla kan åka, säger han.

– Det är viktigt att alla ska kunna komma in på anläggningen och att alla känner sig välkomna, säger Kristina.

Ideella krafter och samarbete med kommunen

Hela projektet genomförs med hjälp av ideella krafter och lokala företag som hjälper till och sponsrar. Kommunen har också varit involverade under hela processen.

– Vi har gått hand i hand hela vägen och gjort det tillsammans. Det tar lite längre tid men det blir hållbart och det blir rätt, säger Mats och fortsätter:

– Det är fantastiskt att det här stället kommer att växa fram med hjälp av ideella krafter och med människor som väldigt generöst bidrar med sina kunskaper.

Parken är belägen i det gamla stenbrottet och detta är något paret vill ta fasta på med de nya omklädningsrummen. Till sin hjälp har de arkitekten Lars Nilsson, som bland annat ritat livräddartornet i Tylösand, som kom med idén att klä in boden med en typ av brädor som tar fram den råa känslan från förr.

– Det vi bygger nu kommer vara en slags parafras på det som fanns på 1920-talet. När det är färdigt ska det se ut som att man har börjat återanvända de gamla stenhuggeriarbetarnas vindskydd, det är ambitionen, berättar Lars Nilsson.

ANNONS

Målet är att vara klara med anläggningen till SM-veckan 2021 och då vara en av Sveriges bästa wakeboardparker.

– Vi skojar lite i föreningen om att det här ska vara nationalarenan för wakeboard, säger Mats.

De håller också på att anlägga en skateboardramp lite längre ner mot hamnen för att koppla ihop sporterna.

– Det är ungefär samma personligheter som gillar att uttrycka sig genom sport som åker wakeboard och skateboard, förklarar Mats.

Inspiration från Hollywood

Men utöver att locka nya utövare till sporten vill de också vara en samlingsplats och utgångspunkt för friskvård.

– Vi vill att människor ska samlas här vid skylten och upptäcka att det finns hur mycket som helst att göra på tema friskvård. Det behöver inte vara att aktivera sig och få hög puls utan det kan lika gärna vara att bara sitta på en bänk och titta ut över vattnet och naturen, säger Mats.

– Man behöver inte bara åka wakeboard när man är här utan det ska vara ett ställe där man bara kan hänga med kompisar eller familjen, säger Katarina.

För att verkligen manifestera samarbetet mellan kommunen och parken har Mats högtflygande planer, med inspiration från Hollywood.

– Jag tänker mig Halmstads logga med tre hjärtan på bergväggen som lyser upp med led-lampor som drivs med solceller, som en slags kvalitetsstämpel. Det ska synas när färjan kommer från Danmark och när folk är ute och går här utanför, säger han.

ANNONS

Om det blir verklighet återstår att se men att familjen Örjes har stora planer för wakeparken råder det inga tvivel om.

– Det här stället kommer vara ett landmärke för Halmstad, det är vår vision, avslutar Mats Örjes.

ANNONS