Granne vittnar om stök kring Nattcaféet

Nattcaféet i Halmstad är en viktig plats för hemlösa i Halmstad. Grannen Oliver upplever dock att Nattcaféet medför en hel del stökigheter i området.
– Om man vaknar klockan halv fyra en onsdag morgon av att någon står och skriker på en papperskorg för att de är påverkade så stör det min sömn till exempel, säger han.

ANNONS
|

Nattcaféet i Halmstad, som drivs av Halmstads Kristna Råd, erbjuder bland annat sovplatser och mat åt hemlösa. Hallandsposten har tidigare rapporterat om vad Nattcaféet betyder för de utsatta. Grannen Oliver, som egentligen heter något annat, är dock kritisk till vad Nattcaféets placering innebär för området.

– Jag tycker att det de gör är fantastiskt bra. De behövs och de gör jättenytta, men jag tycker att lägga Nattcaféet här såpass nära en skola och mitt i ett bostadsområde ställer till det lite med allmänna ordningen överlag, säger Oliver.

Han ger flera exempel på företeelser som han tycker är problematiska. Bland annat säger Oliver att han har sett besökare kissa på kyrkogården intill, att han vaknat mitt i natten för att personer står och skriker utanför, att det ibland är glas på gatan och att han flera gånger har ringt polisen på grund av bråk vid Nattcaféet. En gång hamnade han dessutom i en konfrontation. Han hade då sagt till två personer som stod och kissade ner på källartrappan till hans lägenhetshus.

ANNONS

– De blev väldigt irriterade. Jag sa till dem att det är inte så kul att ni står och kissar här och det är i grannfastigheten som ni har möjlighet att få sova och äta. De tog väl illa vid sig att jag sa så och de började kasta mat efter mig.

Oliver berättar även att Nattcaféet en gång var stängt vilket ledde till att folk tältade utanför. Eftersom de inte hade tillgång till toaletter uträttade de sina behov utomhus, vilket Oliver tyckte luktade väldigt illa. Han pratade då med kommunen, som hyr fastigheten av HFAB och sedan upplåter den till Nattcaféets verksamhet. Kommunen hänvisade till hyresvärden HFAB, som sin tur hänvisade allemansrätten, men sa ändå att de skulle titta på det.

– Det verkar vara ett obekvämt problem att ta i.

Varför tror du att det är det?

– Det är väl inte riktigt okej att säga att de som har det tufft orsakar besvär för andra.

En fråga om placering och resurser, enligt Oliver

För Oliver handlar det inte om Nattcaféets vara eller icke-vara.

– Det som jag har läst och det som publiceras är väldigt övervägande positivt till Nattcaféet, vilket jag i grund och botten också tycker, men man lyfter inte de här aspekterna, att det för med sig andra problem och att det inte räcker hela vägen, säger Oliver och resonerar vidare:

ANNONS

– Och det tycker jag är viktigt att man faktiskt får fram också, att hur mycket de här fantastiska människorna än jobbar och vill hjälpa, så kanske de inte riktigt har resurser att klara av det på det sättet som behövs och då anser jag samhället får ta ett kliv upp och hjälpa till. Det är därför vi har våra sociala skyddsnät och vi har skatter och inrättningar som borde kunna göra det där.

Han anser att kommunen borde gå in med mer resurser för att hjälpa de utsatta och hjälpa Nattcaféet bedriva en verksamhet som medför med färre stökigheter. Oliver tycker också att placeringen är problematisk. Han lyfter att de är ett område med många barn och en skola i närheten, och att han vet om en familj som flyttat därifrån på grund av stökigheterna kring Nattcaféet.

Oliver påpekar att han inte vet reglerna, eller var det finns tillgängliga lokaler, men lyfter till exempel hamnen som ett ställe där ett Nattcafé skulle kunna vara och inte besvära närboende.

Nattcaféets svar

Maj-Inger Sunesson, ordförande i Halmstad Kristna Råd, säger att de ytterst sällan får några klagomål, och tycker det är synd att Oliver aldrig har hört av sig. Hon säger att personer som inte tillåts komma in av olika anledningar kan bli störiga, men då ringer Nattcaféet polisen som hanterar situationen.

ANNONS

– Så jag känner inte igen mig direkt, det vill jag nog inte säga.

Maj-Inger Sunesson säger att det aldrig är bra att det går runt påverkade personer i bostadsområden, men att det finns överallt i stan.

– Tyvärr är det en del utav vår vardag och jag tror inte det påverkas mer av att vi har ett nattcafé för våra gäster. När de kommer dit vill de komma in, äta och sova. De går inte runt och örlar, så att säga.

Hon säger att det inte går att plocka undan ett problem och placera det avsides. Då kommer inte personerna dit och blir i stället kvar på Stora torg.

– Vi får faktiskt inse att alla här är en del av samhället och alla ska ha rätt att kunna röra sig.

Hon anser att nuvarande placering av Nattcaféet är bra. Det är nära centrum, men ändå inte mitt i centrum. Maj-Inger Sunesson säger att det är synd att det finns personer som har flyttat från området på grund av Nattcaféet och att det är synd att de inte har hört av sig.

Enligt henne är det den enskilda personen som beter sig illa som har ansvaret för stökigheter som uppstår. Nattcaféet hör, som sagt, av sig till polisen om situationer uppstår och kontaktar dessutom socialförvaltningen och gör orosanmälan, om det är nödvändigt.

ANNONS
Maj-Inger Sunesson är ordförande i Halmstad Kristna Råd
Maj-Inger Sunesson är ordförande i Halmstad Kristna Råd. Bild: Lina Salomonsson
ANNONS