Frivilliga utrotade invasiv art: ”Siktar på en uppföljning nästa år”

I helgen samlades Trönningeborna för att utrota den invasiva arten jättebalsamin längs med Trönningeån.
Många frivilliga slöt upp för att hjälpa till med arbetet.
– Det blev så lyckat att vi siktar på att göra en uppföljning igen nästa år, säger Göran Nilsson, ordförande i Trönninge samhällsförening.

ANNONS
LocationTrönninge|
|

För ett år sedan inledde Trönninge samhällsförening arbetet med att utrota den invasiva arten jättebalsamin.

– Jag tog kontakt med kommunen om att det fanns ett stort bestånd av jättebalsamin längs Trönningeån och då skickades jag till Lars-Erik (Magnusson) som visade sig bo här i Trönninge. Vi snackade ihop oss lite grann hur vi skulle göra detta ihop. Vi bestämde oss för att ta det lugnt, och Lars-Erik gjorde en inventering och vi tog sikte på att plocka jättebalsamin i år, berättar Göran Nilsson, ordförande i Trönninge samhällsförening.

Lars-Erik, det är Lars-Erik Magnusson från Hallands Botaniska förening och han berättar att den invasiva växten kommer från Himalaya och att det är trädgårdsfolket som har dragit in den.

ANNONS

– Jättebalsamin noterades i Sverige för första gången 1918. Den är invasiv för att den breder ut sig på bekostnad av våra arter och den har inga naturliga fiender att ta hänsyn till. Den tillåter inte våra inhemska arter att växa där den finns, dessutom utsöndrar den växtsubstanser som tar död på konkurrenter till dem själva plus att när blommorna har kommit upp drar den till sig nektar från insekter och insekterna finner det lätt och bekvämt och befruktar inte de andra, våra inhemska arter, så de utarmar på det sättet större bestånd. När de växer i bestånd i sluttningar så eroderar de jorden med ras som följd, säger han.

Jättebalsamin är en bra växt att ta sig an för frivilliga eftersom de har ytliga rötter och är lätta att dra upp. Om tre år ska växten vara borta helt längs med Trönningeån.

– Vi ska hit igen i slutet av juni. Sedan är det en fröbank som kommer att växa upp nästa år och då ska vi ta dem men vi tror inte att det blir så många. Tredje året är det i princip ingenting utom möjligen de vi har missat. Sedan är vi av med den, säger Lars-Erik Magnusson.

ANNONS

Ett trettiotal frivilliga hjälpte till och plockade och efteråt bjöds de på grillad korv och saft.

– Vi bjuder på det som en liten belöning till de som har hjälpt till. Vi ser dessa arrangemang som ett sätt för Trönningeborna att träffas och umgås och det här är bara en liten del i allt vi gör, säger Göran Nilsson.

LÄS MER: Lista: Här är de värsta invasiva arter att se upp med i Halland

ANNONS