Frilansjournalisten Seda Sanlier greps av polis när hon anlände till Turkiet.
Frilansjournalisten Seda Sanlier greps av polis när hon anlände till Turkiet.

Frilansjournalisten Seda Sanlier från Halmstad greps i Turkiet – släpptes fri efter ett dygn

Frilansjournalisten Seda Sanlier från Halmstad greps av polis när hon anlände till Turkiet på tisdagen. Hon stämplades som terrorist i hemlandet 2020 efter att hon rapporterat om hur den svenska sjukvården agerade under coronaepidemin. Ett dygn senare släpptes hon fri.

ANNONS
|

Fallet gällde en man som smittats och som var öppen med sina sympatier för president Erdogan. Han hämtades hem till Turkiet i något som frilansjournalisten Seda Sanlier beskrev som en ”politisk show”.

Hennes uttalanden om hur den svenska sjukvården agerade under pandemin, vilket bland annat innehöll beskrivningen om att det var normalt att patienter vårdades i hemmen, ledde fram till att hon fick myndigheternas ögon på sig i hemlandet.

– Hon greps av polis när hon landade på flygplatsen i Istanbul. Jag har fått det bekräftat av en medpassagerare, berättar Seda Sanliers sambo Hamza Yalcin.

Lyckades inte

Han fick ett sms från Seda Sanlier strax efter landningen på tisdagen, hon skrev att hon anade att hon skulle gripas av polisen. Hamza Yalcin tog kontakt med en advokat i Istanbul för att försöka få kontakt med sambon.

ANNONS

– Men det lyckades inte, berättar han vidare.

Enligt Hamza Yalcin förstod Seda Sanlier att det fanns en risk med att återvända till Turkiet. Hon bor i Halmstad sedan ett tiotal år och arbetar som förskollärare här. Samtidigt arbetar hon som frilansjournalist och rapporterar bland annat för Tele 1, som är en av få turkiska kanaler som inte lyder under det styrande, konservativa partiet AKP.

Efter rapporteringen om den turkiske mannen utsattes hon för starka påtryckningar och att regeringsvänliga medier utsatte henne för ”en digital lynchning”.

Förstärkte bilden

”Jag blev genast kallad fula saker på internet, som hora och terrorist. Det går inte att ha en fri uppfattning i Turkiet. Många författare och journalister är fängslade. Jag berättade bara i Tele 1 att svenska myndigheter har en strategi, där det ingår vård i hemmet. Jag berättade också att mannen som hämtades uttrycker stöd för AKP och Erdogan på sin Facebooksida” berättade hon för HP vid tillfället.

Bilden som spreds av henne förstärktes med uppgifter om att hon bor tillsammans med Hamza Yalcin, som sedan många år är chefredaktör för den turkiska vänstertidningen Odak Dergisi där han kritiserat Turkiets president Erdogan.

Mer uppgifter

HP har i en rad artiklar berättat om honom efter att han i augusti 2017 satt fängslad i två månader i Spanien sedan Turkiet utfärdat en internationell arresteringsorder genom Interpol.

ANNONS

– Just nu vet jag inte mer om vad som hänt Seda, jag kan bara se till att uppgiften om att hon gripits sprids och hoppas att advokaten kan få fram mer uppgifter, sade Hamza Yalcin till HP vid lunchtid på onsdagen.

Flera timmar senare fick dramat en lyckosam upplösning. Beskedet att Seda Sanlier släpps nådde Hamza Yalcin.

– Hon släpptes efter att det blev uppmärksamhet kring gripandet. Folk skrev på sociala medier och berättade om vad som hade hänt henne. Polisen har tagit hennes mobil i beslag och under förhöret ifrågasatte de om hon tagit bilder och om det är hon som skrivit ett antal artiklar. De har släppt henne,men uppger att utredningen mot henne fortsätter, berättar Hamza Yalcin för HP.

Inget ärende för UD

Utrikesdepartementets pressjour meddelar kort och gott att man för närvarande inte arbetar med ett ärende i likhet med det HP beskriver.

”Frihetsberövanden utomlands behöver inte nödvändigtvis bli ärenden för UD. Enligt Wienkonventionen om konsulära förbindelser ska en stat informera vår ambassad/konsulat om en svensk medborgare frihetsberövats, förutsatt att den frihetsberövade själv vill det.” förklarar UD.

”Inget brott”

Den europeiska unionen av turkiska journalister, ATGB, reagerade starkt på flygplatspolisens agerande när hon reste in i Turkiet. I ett uttalande säger organisationen:

ANNONS

”Journalism är inget brott. Seda Şanlıer är inte ensam. Vår medlem, journalisten Seda Şanlıer, som bor i Sverige, utsattes 2020 för intensiva attacker av den regeringsvänliga pressen och anhängare på grund av nyheterna hon gjorde på kanalen Tele 1. Rädslans imperium, som syftar till att skrämma journalister som bor utomlands genom sådana metoder som internering, har nyligen riktat sig mot vår vän Şanlıer. Som Europeiska unionen av turkiska journalister fördömer vi det som gjordes mot Seda Şanlıer och kräver att rättsväsendet ingriper så snart som möjligt och vår vän återfår sin frihet.

LÄS MER:Frispråkig hotas efter uttalande om hämtning av coronapatient

LÄS MER:Jagad aktivist vann i kampen mot Erdogan

ANNONS