Båtabacken. Jarl Abrahamsson med Lily Sjöberg, Emme och William Bellborg Abrahamsson samt Simon Sköld fångar krabbor.
Båtabacken. Jarl Abrahamsson med Lily Sjöberg, Emme och William Bellborg Abrahamsson samt Simon Sköld fångar krabbor.

Förening tar över Båtabackens brygga

Den omtyckta bryggan vid Båtabacken i Haverdal ska rustas upp av kommunen till hösten. Därefter tar en nybildad bryggförening över ansvaret.

ANNONS

– Bryggan är viktig för väldigt många människor i Haverdal. Alla har fiskat krabbor från bryggan. Det är en samlingsplats för gamla och unga, säger Jarl Abrahamsson, ordförande i Båtabackens bryggförening.

Diskussionerna om stenbryggans framtid har förts mellan kommunen och entusiaster i Haverdal. Kommunen har ansvaret för bryggan, men under många år har den bara underhållits hjälpligt.

– Det var Harplinge kommun som byggde den och sedan fick Halmstad ansvaret. Men kommunen har inte hand om bryggor på andra ställen och marken är privat. Därför har vi föreslagit att det bildas en förening som kan ta över skötseln efter att vi renoverat den, säger stadsträdgårdsmästare Sofia Warpman.

ANNONS

Bryggan kommer inte att förlängas. Det skulle bland annat kräva en vattendom. Däremot ska den renoveras till ett bra skick, enligt Sofia Warpman.

Båtabackens bryggförening, som bildades för ett par år sedan, har cirka 250 medlemmar.

– De är spridda över landet. Många är stockholmare och smålänningar som har fritidshus i Haverdal. Vi håller kontakten främst via föreningens sida på facebook, berättar Jarl Abrahamsson.

Själv har han varit sommarboende i Haverdal sedan 1950-talet men bor sedan några år permanent i samhället.

– Bryggan betyder mycket. Det är alltid barn med föräldrar eller far- och morföräldrar här och fiskar krabbor. På sommarkvällarna samlas man och har picknick. Vi är dessutom några som badar från bryggan varje vecka året om.

Båtabacken är för många Haverdalsbor på gränsen till ett heligt ställe, säger Jarl Abrahamsson.

Han berättar att man i föreningen har diskuterat att bygga en riktig badbrygga som når ut på djupt vatten.

– Men det kommer att dröja några år eftersom det är ett stort projekt.

Båtabackens stenbrygga har även fungerat för simskoleverksamhet under 1960-talet. Då var den förlängd med en träbrygga.

ANNONS