Efter långt projekt – kyrkstallet i Harplinge får nytt liv

För två år sedan stod det och stänktes ner av skit från vägen. Nu har det hundraåriga kyrkstallet i Harplinge snart ett nytt, tidsenligt tak och är redo att åter sättas i bruk.
– Det är jättehäftigt, säger Johan Ovik på hembygdsföreningen.

ANNONS
LocationHarplinge|

Nedanför Harplinge hembygdsgård står ett gammalt rött kyrkstall. Fram till april 2022 stod det och förföll en bit bort, precis intill vägen. Efter att kommunen överlät äganderätten till ortens hembygdsförening har man nu kunnat flytta det upp till gården för att återuppföra det.

– Det känns unikt att kunna var med och rädda och återuppföra en sådan här byggnad, säger Kristin Ovik som är ordförande för Harplinges hembygdsförening.

Innan man invigde stallet var det hög tid för ett nytt tak. Räfflat stål, eller någon annan modernitet var dock inte aktuellt. I stället köpte man in 16 000 takstickor, som man spikar fast på stallet för hand.

ANNONS

– Vi tror det är vad originaltaket var gjort av, säger Kristin Ovik.

Nu för tiden går det dock inte att ringa den lokala snickaren och be dem lägga tak som man gjorde för hundra år sedan. För att det hela skulle bli ordentligt gjort behövde man hjälp. Bland annat pratade man med hembygdsföreningen i Unnaryd, som har erfarenhet av att jobba med takstickor.

"Hur svårt kan det vara?”

Utmaningen skrämde dock inte Harplingeborna, som är glada över resultatet. Under torsdagsmorgonen uppskattade man att man hade runt 2000 stickor kvar att spika fast.

– Det har gått över förväntan. Hur svårt kan det vara? Det har varit lite vårt motto, säger Johan Ovik som är del av föreningens underhållsgrupp.

Prover av stallets trästockar har visat att träden fälldes 1897 någonstans i Kalmartrakterna. På den tiden var Halland träfattigt, berättar Kristin Ovik, så man behövde söka sig längre in i landet för att få tag i virket.

Tanken är att kyrkstallet ska bli en visningshall, där hembygdsföreningen kan ställa upp vagnar och verktyg från tiden.

– Vi visar upp bondesamhället. Detta är ett tydligt exempel på hur samhället fungerade på den tiden. Då tog man häst och vagn till kyrkan, och kunde ställa in dem i stallet under tiden som man var i kyrkan, säger Kristin Ovik.

ANNONS

Snart redo för bruk

Att kyrkstallet snart är redo för att åter tas i bruk är en stor lättnad för hembygdsföreningen. Bland annat hade man varit orolig över hur stallet skulle passa in i omgivningen.

– Men nu när vi har stirrat på det här i några månader känns det som att det passar in bra, säger Kristin Ovik.

Projektet har dessutom lockat till sig nyfikna närboende.

– En av oss får i princip stå och berätta för folk vad vi gör hela tiden, säger Johan Ovik.

LÄS MER: I grevens tid för de gamla kyrkstallarna – föreningen hoppas på fler sponsorer

LÄS MER: Vem ska rädda det unika gamla kyrkstallet?

ANNONS