Det gäller om du vill öppna ditt hem för krigsflyktingar

Det finns ett stort engagemang för att hjälpa människor som flyr från kriget i Ukraina men det är inte helt lätt att veta vad som gäller. Just nu samlar kommunen information från Halmstadbor som vill öppna upp sina hem.

ANNONS
|

Många har hört av sig till Halmstads kommun för att man vill hjälpa till på något sätt och erbjuda tak över huvudet till ukrainska flyktingar. Intresset har varit så pass stort att kommunen nu skapat ett formulär där alla som är villiga att låna ut sin bostad kan anmäla sig.

Syftet är inte att kommunen ska placera ut personer i Halmstadbors hem utan att kunna koppla ihop ukrainska flyktingar som söker en tillfällig bostad med personer som kan tänka sig att ställa sin bostad till förfogande utan ersättning.

Migrationsverket ska erbjuda boende

Enligt FN har två miljoner människor tvingats på flykt från Ukraina sedan krigets start. Än så länge har majoriteten av dem flytt till grannländerna men även Sverige har börjat ta emot flyktingar.

ANNONS

– Just nu är det jättesvårt att säga hur många det blir frågan om och om de kommer till Halmstad och i så fall när. Prognoserna är väldigt osäkra, säger Hanna Glans som är strateg på kommunledningen i Halmstad.

Huvudansvaret för mottagandet ligger på Migrationsverket. Eftersom EU tagit beslut om att aktivera massflyktsdirektivet får flyktingar från Ukraina omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på minst ett år. Det ger krigsflyktingar rätt till bland annat boende och ekonomiskt bistånd. Det innebär också att man har rätt att söka vård, rätt att arbeta och barn har rätt till skolgång.

LÄS MER:30 000 nya boendeplatser: "Jättestor utmaning"

– Även om Migrationsverket ska erbjuda alla ett boende kan förstås de som kommer hit välja att ordna ett eget boende på annat vis. Man får ingen annan ersättning för att täcka de kostnaderna utan ersättningen är den ordinarie som är beräknad på att bo hos Migrationsverket, förklarar Hanna Glans.

Så funkar det

Här kan man som privatperson komma in i bilden. Kommunen har börjat ta emot intresseanmälningar från personer som vill öppna sina hem utan ersättning. Om flyktingar söker sig till kommunen för att hitta en bostad utanför det Migrationsverket ska erbjuda ska man då kunna koppla ihop dem med de Halmstadbor som anmält sig. Det kan vara både rum i ens egna bostad eller ett helt boende och det ställs inga särskilda krav på bostaden för att anmäla sig.

ANNONS

– Det ska vara skäliga boende. Vi som kommun är inte en bostadsförmedling och vi kan inte heller kvalitetssäkra varje enskilt boende. Vi fångar upp privatpersoners önskan att hjälpa till och möjliggör en kontaktväg, säger Hanna Glans.

Formuläret är så pass nytt att det än inte har behövt användas i skarpt läge. Om man som privatperson tar emot flyktingar i sitt hem har man inga ytterligare skyldigheter till dem.

– Som privatperson har man inga skyldigheter att försörja någon. Alla som kommer hit från Ukraina och registrerar att de kommit inom massflyktsdirektivet har rätt till ersättning från Migrationsverket.

För att ansöka om uppe­hålls­till­stånd enligt EU:s massflyktsdirektiv behöver man besöka Migrationsverkets servicecenter (närmsta finns i Göteborg eller Malmö) och visa ukrainska identitetshandlingar. Ukrainska medborgare får resa gratis med Hallandstrafikens och grannregionernas kollektivtrafik mot uppvisade av ukrainsk id-handling.

LÄS MER:Rose-Marie och Bobbo körde 39 flyktingar till Sverige

Flera privata engagemang

Även utanför kommunens organisation finns flera privata engagemang för att hjälpa ukrainska flyktingar. Xandra Fogelström Tham hjälpte i helgen en ukrainsk familj som nu flyttat in i en husbil i Getinge.

– Det är min plikt som medmänniska, säger hon.

Hon tycker myndigheternas information är för långsam och har nu startat en grupp på Facebook för att samla privatpersoners engagemang. Där har hon efterlyst bostad till ytterligare en familj som är på väg till Halmstad.

ANNONS

– Det har pågått i tretton dagar men det kommer ingen bra information från Migrationsverket. Och det är inte första gången det kommer flyktingar till Sverige som behöver hjälp. Det är fint att så många vill hjälpa till, det känns som att vi privatpersoner gör mer än vad staten gör, säger Xandra Fogelström Tham.

LÄS MER:Ryttaren redo att hämta flyktingar från kriget

Kommunens formulär finns på hemsidan halmstad.se.

ANNONS