Bild: HP/Arkiv

Boende på Nissastrand får glasa in sitt uterum

Kommunen har i flera fall sagt nej till inglasade uterum på Nissastrand. Nu har en privatperson som överklagat fått rätt. Eftersom så många andra redan har fått glasa in har en prejudicerande effekt uppkommit, menar länsstyrelsen.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

HP har i en rad artiklar berättat om överklagade beslut när det gäller inglasning i området. Flera väntar fortfarande på ett avgörande.

Nu har en privatperson som – tillsammans med sin bostadsrättsförening Bron vid Nissan – överklagade för ett år sedan fått rätt.

LÄS MER:Fler tar strid mot kommunen om inglasade balkonger

Mannen fick avslag på sin ansökan om att glasa in en uteplats med motiveringen att det stred mot detaljplanen, att det rörde sig om en stor avvikelse och att bruttoarean på fastigheten hade överskridits.

41 uteplatser redan inglasade

I sin överklagan påpekade mannen och föreningen bland annat att 41 uteplatser inom bostadsrättsföreningen redan glasats in och att reaktionerna på att kommunen plötsligt ändrat inställning varit starka.

ANNONS

Länsstyrelsen har, efter att ha granskat bygglov och ritningar, kommit fram till att den tillåtna bruttoarean har överskridits ganska rejält. Myndigheten anser dock att eftersom detta har gjorts så frekvent och omfattande har det fått en prejudicerande effekt.

Dessutom håller inte länsstyrelsen med byggnadsnämnden om att avvikelsen skulle vara särskilt stor, utan menar att den är liten i förhållande till den omgivande miljön.

Slutsatsen blir att byggnadsnämnden inte har visat att det finns grund för att avslå ansökan om bygglov. Det överklagade beslutet upphävs och skickas tillbaka till nämnden för fortsatt handläggning.

Oklart hur beslutet påverkar

Om och i så fall hur beslutet påverkar övriga ärenden om inglasning på Nissastrand är oklart. En annan boende, Claes-Göran Klittby, överklagade till exempel sitt avslag med motiveringen att flera andra fått bygglov – och menade att kommunen skapat ett prejudikat.

LÄS MER:Plötsligt stopp för inglasning av balkonger upprör

Anna-Karin Falkenström, länsjurist på länsstyrelsen, kan dock inte på rak arm säga om myndighetens ståndpunkt om prejudikat i avgjort ärende även går att applicera på Klittbys fall.

– Länsstyrelsen brukar vara konsekvent men jag har ännu inte kikat på det här ärendet, som har avgjorts av andra kollegor, men det får jag göra, det låter intressant, säger hon.

LÄS MER:Besluten att bevilja bygglov var felaktiga

LÄS MER:Långsam hantering av bygglov får JO-kritik

LÄS MER:Boende får inte glasa in balkongerna

LÄS MER:”Ett sätt att tvinga fram ett helhetstänk”

LÄS MER:Nej till inglasade balkonger drivs vidare till högre instans

LÄS MER:S-kritik mot detaljplan "Onödigt krånglig"

ANNONS