Ann-Britt Jansson och dottern Gunilla Nilja gläds åt att kunna hälsa på pappa Alf på Pålsbo äldreboende. ”Det betyder mycket för oss alla. Det handlar om livskvalitet”, säger Ann-Britt, som besöker sin man varje dag.
Ann-Britt Jansson och dottern Gunilla Nilja gläds åt att kunna hälsa på pappa Alf på Pålsbo äldreboende. ”Det betyder mycket för oss alla. Det handlar om livskvalitet”, säger Ann-Britt, som besöker sin man varje dag. Bild: Jari Välitalo

Besök på äldreboenden betyder mycket – även för anhöriga

Att det fortfarande är möjligt att besöka äldreboenden betyder mycket – både för de boende och de anhöriga. Det intygar Ann-Britt Jansson och dottern Gunilla Nilja, som på söndagen firade pappa Alf på Fars dag.

ANNONS
|

Det har bara gått tre dagar sedan Alf Jansson firade sin 88-årsdag på Pålsbo äldreboende i Halmstad. Sedan en tid har han svårt med talet, med dottern Gunilla berättar:

– Då åt vi prinsesstårta, så idag nöjer vi oss med lite god choklad. Pappa har det verkligen bra här och personalen är så omtänksam. Jag försöker komma hit på helgerna, men du, mamma, är ju här varje dag.

Ann-Britt Jansson nickar.

– Ja, det handlar om livskvalitet – för oss båda. Jag är här på eftermiddagarna, men annars är jag också mycket ensam. Under hela våren och sommaren fick jag inte komma in, men då kunde vi sitta utomhus med långt avstånd. Det gick det också, men det känns skönt att få vara här igen och kunna hjälpa till lite.

ANNONS

– Ja, och pappa väntar ju bara på att du ska komma, säger Gunilla.

Aktiviteter piggar upp

Alf Jansson flyttade till Pålsbo äldreboende för ett drygt ett år sedan efter en tid på ett annat boende.

– Det började med han trillade och bröt axeln. Det tog ner honom rejält och han satt i rullstol. Här på Pålsbo är personalen väldigt påhittig och det är mycket aktiviteter. Man tar promenader, bakar och spelar spel och Alf går nu med hjälp av rullatorn. De är underbara här och det tar bara tio minuter för mig att promenera hit, säger Ann-Britt.

Gunilla berättar att hennes pappa alltid varit aktiv och driftig.

– Han har älskat att jaga och att dansa gammeldans. Han och mamma har ju bott i Halmstad sedan 1994, men nu minns han bäst det som ligger längre tillbaka i tiden och pratar gärna om tiden i Gislaved, där han jobbade på gummifabriken.

Vad var det då som lockade makarna Jansson till Halmstad?

– Gunilla! svarar Ann-Britt blixtsnabbt. Då var hennes två pojkar små och vi ville gärna träffa våra barnbarn mer. Och så hade vi sommarstuga här sedan tidigare.

Ensamheten ett större problem

Att coronapandemin fortfarande härjar väcker förstås oro, men både Ann-Britt och Gunilla känner sig trygga med de rutiner som finns för besök på äldreboenden.

ANNONS

– Man har ju begränsat antalet besökare och personalen hämtar och lämnar oss i entrén. Ensamheten är nog ett större problem för många, inte minst för de som bor hemma, säger Gunilla.

– Ja, även om man tidigare hade lite aktiviteter så är det mesta stängt nu. Innan gick jag på gymnastik och spelade canasta. Det är tur man har tv:n, säger Ann-Britt och tillägger:

– Det är förstås viktigt att inte få in någon smitta på äldreboenden, men jag hoppas att vi ska kunna fortsätta komma på besök. Och så får vi hoppas på en bättre vår. Att det snart blir som vanligt igen.

Läs mer: Besök på äldreboenden väcker glädje – och oro

Fakta: Besök på äldreboenden

Den 1 april beslutade regeringen att det skulle råda ett tillfälligt nationellt besöksförbud på alla äldreboenden i Sverige. Den 1 oktober hävdes förbudet, för att minska äldres ensamhet.

Olika kommuner har satt upp olika regler (råd) för hur besöken ska gå till på ett så säkert sätt som möjligt. I Halmstads kommun gäller bland annat att man ska boka tid i förväg, hålla sig i den boendes lägenhet och det får vara max två besökare samtidigt. Exempelvis privata Attendo vill även att besökare bär munskydd på deras boenden.

Då och då höjs röster för att återinföra besöksförbudet, för att skydda äldre mot coronasmitta. Juridiskt är det inte möjligt för varken kommuner, boenden eller smittskyddsläkare att förbjuda någon att ta emot besök eller lämna sin bostad. Ett besöksförbud kan bara beslutas av regeringen, i form av en förordning.

ANNONS