Banankontakt på Gullbrannafestivalen

Vädret var inte med dem men publiken kom ändå. Med dragplåster som Electric Banana Band och amerikanska Lauren Daigle slog festivalen publikrekord – med råge. Publiken såväl som musikerna var laddade.
– Jag har piskat bandet hårt, säger Janne Schaffer med ett skratt.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Gullbrannafestivalen går varje år av stapeln på Gullbrannagården. Bakom arrangemanget står kristna Svenska Alliansmissionens Ungdom tillsammans med bland andra Erikshjälpen. Många av festivalens programpunkter och musikakter har kristna inslag. Men inte alla.

– Varje år reser massor av människor hit från hela landet och våra grannländer. Men vi vill gärna att även Hallänningarna ska komma hit. Electric Banana Band går hem både hos de som brukar komma men även hos de flesta andra. Gammal som ung, säger Andreas Joakimson, projektledare på Svenska Alliansmissionens Ungdom.

Den amerikanska sångerskan Lauren Daigle med miljarder streams på Spotify inledde under fredagen sin världsturné på Gullbrannafestivalen.

ANNONS

– Det är väldigt häftigt att se Gullbranna högst upp på turnétröjan, som säljs vid varje spelning, följt av städer som Paris och Melbourne, säger Andreas Joakimson.

Att festivalen lyckats boka så pass stora artister är en del av receptet till publikrekordet. Den stora publiken leder dock till vissa utmaningar.

– Vi har sålt ungefär 1500 fler biljetter i år än något tidigare år. Trots att det är betydligt fler här flyter allt på bra. Alla i organisationen är väldigt erfarna, berättar Andreas.

Hur lyckas man boka stora artister till en förhållandevis liten festival år efter år? Självaste Janne Schaffer och Lasse Åberg har svaret.

– Detta blir tredje gången vi spelar här och det är alltid väldigt välorganiserat. Senast vi var här var publiken helt otrolig, säger Janne Schaffer.

– Vi får väldigt fin respons och alla sjunger med till låtarna. Det känns härligt att vara tillbaka, fyller Lasse Åberg i.

Spelningen här är en av bandets fem spelningar på hela året. Det var några veckor sen den senaste spelningen. Men Schaffer lovar att bandet är i toppform.

– Musikerna är de samma som i mitt egna band och vi spelade senast igår. Jag har piskat dem hårt, säger han med ett skratt.

ANNONS

Precis som artisterna finns det många besökare som återkommer år efter år. Josef Winberg från Göteborg är här för tionde gången.

– Musiken är ett plus men gemenskapen är nästan viktigast för mig. Jag har vänner som jag bara träffar en gång om året och det är här, säger han.

När Electric Banana Band går på scenen i lokalen som kallas för Skeppet är det så fullt att folk står utanför byggnaden och lyssnar. Detta trots att Skeppet rymmer 3500 personer. Solen tittar dock fram och stämningen är på topp.

LÄS MER:Lasse Åberg ser fram emot att spela i Halland igen

LÄS MER:Gullbrannafestivalen siktar högre med stort artistutbud

LÄS MER:Detta händer i Halmstad under sommaren 2024

LÄS MER:Nu kommer camparna till prisade Gullbrannagården

LÄS MER:Lovsång och Heavy metal på Gullbrannafestivalen

ANNONS