Bakterier har upptäckts i dricksvattnet i Gullbrandstorp

Bakterier har upptäckts i det kommunala dricksvattnet i Gullbrandstorp i samband med en provtagning. Boende på orten rekommenderas nu att koka sitt vatten.
– Rekommendationen kvarstår minst till tisdag morgon, säger Daniel Pålsson Wargren på Laholmsbuktens va, LBVA.

ANNONS
|

Vid tiotiden under söndagen gick LBVA ut med en varning till boende i Gullbrandstorp. Detta efter att låga halter av koliforma bakterier hade upptäckts vid en provtagning.

De som bor på orten och är anslutna till kommunalt dricksvatten rekommenderas att koka sitt vatten som en försiktighetsåtgärd tills LBVA har fått nya, godkända provsvar.

Hävs tidigast tisdag

– Analyserna pågår men vi behöver två på varandra godkända prover som visar noll bakterier innan vi kan häva rekommendationen om att koka vattnet. Detta kan ske tidigast tisdag morgon, men troligen kommer rekommendationen att kvarstå ännu längre, säger Daniel Pålsson Wargren, avdelningschef för produktion på LBVA.

ANNONS

Koliforma bakterier kallas i vardagligt tal för bajsbakterier.

– Koliforma bakterier är ett samlingsnamn för olika bakterier som finns naturligt i mark, växter och vatten och även i mag- och tarmkanaler hos människor och djur. Det finns inget i dagsläget som pekar på att det i detta fallet skulle vara sjukdomsalstrande men vi rekommenderar kokning som en försiktighetsåtgärd tills vi får godkända provsvar, säger Daniel Pålsson Wargren.

Han tillägger att källan troligen inte är koliforma bakterier från mag- eller tarmkanalen hos människor eller djur, även om det inte går att säga säkert förrän provsvaren är analyserade.

– Vi jobbar med att försöka hitta felkällan och vi ska så fort som möjligt dra igång arbetet med att spola systemen.

Träff på skolan

Redan tidigare i veckan fick LBVA en träff på koliforma bakterier på Gullbrandstorpsskolan.

– Under fredagen gick vi ut med en lokal kokningsrekommendation till skolan. Samtidigt gjorde vi en större, riktad kampanj på hela kustområdet i Halmstad, från Villshärad och norrut eftersom det systemet hänger ihop distributionsmässigt. Vi fick träff i Gullbrandstorp, det provsvaret kom in i natt klockan 04, men vi fick inte träff någon annanstans, säger Daniel Pålsson Wargren och tillägger:

– Vi har haft dialog med skolan och där finns inga indikationer på att någon har blivit sjuk. Det handlar om väldigt låga halter av bakterier.

ANNONS

Skolan: Ha med vatten till banren

Gullbrandstorps skola och förskolor har med anledning av söndagens besked gått ut och uppmanat alla vårdnadshavare att skicka med en eller två flaskor med alla barn under både måndag och tisdag. Det kommer också att köras ut en vattentank till skolan där barnen kommer att kunna fylla på sina flaskor.

LBVA har lagt ut information på sin hemsida och har även skickat ut sms till berörda för att så snabbt som möjligt nå så många som möjligt.

– Vår förhoppning är att vi når majoriteten men vi kan inte garantera att alla nås, säger Daniel Pålsson Wargren.

Några vattentankar kommer inte att sättas ut i samhället.

– Vattnet är fullt tjänligt efter att man kokat det och så länge man följer de anvisningar som råder. Då sätter vi inte ut tankar, säger Daniel Pålsson Wargren.

På sin hemsida skriver bolaget att ny information kommer att läggas ut på måndag klockan 10. Men kokningsrekommendationen kvarstår alltså tills bolaget har fått två godkända prover.

Vad gäller vid kokningsrekommendation?

När kokning av dricksvattnet rekommenderas så beror det på att det finns risk för bakterier i vattnet. Eftersom bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas ska du:

Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

• Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt.

• Hälla upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låter det svalna.

Det kokta vattnet används till att:

• blanda saft eller andra drycker med vatten

• brygga kaffe

• göra is

• skölja frukt och grönsaker (som inte ska kokas)

• borsta tänderna.

Du kan duscha och tvätta dig som vanligt.

Källa: LBVA

ANNONS