Rekordmånga har sökt till Högskolan i Halmstad som förstahandsval.
Rekordmånga har sökt till Högskolan i Halmstad som förstahandsval. Bild: Pressbild.

Antagningsbeskeden är här – Högskolan i Halmstad slår rekord

Idag kom antagningsbeskeden från högskolor och universitet. Högskolan i Halmstad kan konstatera en rekordnotering. Aldrig förut har de haft så många förstahandssökande.

ANNONS
|

10 201 en studenter fick i dag beskedet att de är antagna till höstterminen på Högskolan i Halmstad. Det är att jämföra med 9 506 antagna förra året. Totalt hade 5 766 potentiella studenter Högskolan i Halmstad som förstahandsval, vilket är en rekordnotering.

Selma Sedelius, kommunikationschef vid lärosätet, säger att det är glädjande och lyfter fram deras kampanj som en viktig faktor.

– Vi har haft en ny kampanj med lite kaxigare tilltal, säger hon och förklarar vidare:

– Vi har sträckt på oss och berättat att vi har spännande utbildningar som ligger i framkant och också leder till jobb.

ANNONS

I kampanjen har de särskilt fokuserat på ingenjör- och lärarprogram. Två utbildningar som har lyfts fram som samhällsviktiga av regeringen. Det återspeglar sig i statistiken för maskinteknik, där det i år är 75 antagna och 6 reserver. Förra året antogs bara 40 stycken, och det var inga reserver alls.

Högskolan i Halmstad slår rekord.
Selma Sedelius berättar att kampanjvideorna är snabbt klippta på Tik Tok-manér. Bild: Pressbild

Socionomprogrammet populärast – igen

Än en gång var socionomprogrammet populärast, med 263 förstahandssökande och 1738 sökande totalt. Ett annat sätt att mäta popularitet är antalet reserver. Även där är socionomprogrammet ledande, med sina 95 antagna och 883 reserver.

Det går dock att argumentera för att sjuksköterskeprogrammet är populärast. Programmet ges nämligen på två studieorter, både Halmstad och Varberg. I Halmstad är det 85 antagna och 622 reserver, medan det i Varberg är det 90 antagna och 420 reserver. Om man slår ihop studieorterna är alltså sjuksköterskeprogrammet störst, men inte individuellt.

De mest sökta programmen på Högskolan i Halmstad

Program/kursFörstahandssökandeSökande totalt
Socionomprogrammet2631738
Civilekonomprogrammet2341582
Sjuksköterskeprogrammet2221381
Ekonomprogrammet1421193
Kriminologi och kultur1971048
IT-forensik och informationssäkerhet3671013
Sjuksköterskeprogrammet (i Varberg)139947
Arbetsvetenskap145751

De utbildningarna var svårast att komma in på

Det svåraste programmet att komma in på är civilekonomprogrammet – precis som förra året. Där krävs det minst 18,96 poäng (gymnasiebetyg utan komplettering), eller 1,05 på högskoleprovet. Det är marginellt högre än förra året då siffrorna var 18,59 respektive 1.00.

Civilekonomprogrammet skuggas tätt av ekonomprogrammet, och därefter kommer socionomprogrammet. Även detta precis som förra året, men i år har alla tre höjt sig ett snäpp betygsmässigt. Av dem är det bara socionomprogrammet som kräver lägre resultat på högskoleprovet än förra året.

ANNONS

Att just de programmen återfinns i toppen bland de mest populära är ingen slump.

– Det brukar korrelera. Ju fler reserver desto högre antagningspoäng, säger Selma Sedelius.

Kvinnor fortsätter dominera

Det är märkbart fler kvinnor än män som sökt till högskolan i Halmstad. Så har det sett ut i flera år och gapet ökar, enligt Selma Sedelius.

– Det är inte bara hos oss, det är i hela landet säger hon.

Högskolan vill motverka den stora skillnaden mellan antalet kvinnliga och manliga studenter. I kampanjvideorna ser de därför till att det syns både män och kvinnor.

– Vi försöker visa att det är för alla, säger hon.

Det här händer nu

Nu har de sökande fram till den 19 juli på sig att svara på antagningsbeskedet. Därefter kommer besked för urval två. Då kan reserver få chansen på nytt, om tidigare antagna har tackat nej till utbildningen.

– Vi hoppas att de som är antagna ska tacka ja, säger Selma Sedelius.

För att behålla de antagna skickar högskolan ut välkomstbrev och anordnar sommaröppet.

– Sommaröppet riktar sig till de antagna, som får komma till lärosätet och få en försmak hur det är att studera där.

ANNONS