”Även om hon har kroppsliga besvär bedömer jag att hon kan bidra politiskt med många kloka tankar – så jag har fullt förtroende för henne”, kommenterar Fabio Ishaq att Andréa Skoglund ställer upp i valet för hans Halmstads Lokala Parti.
”Även om hon har kroppsliga besvär bedömer jag att hon kan bidra politiskt med många kloka tankar – så jag har fullt förtroende för henne”, kommenterar Fabio Ishaq att Andréa Skoglund ställer upp i valet för hans Halmstads Lokala Parti. Bild: Cecilia Welin

Andréa Skoglund överklagar Försäkringskassans krav

Före detta SD-politikern Andréa Skoglund tar strid mot Försäkringskassan för att slippa betala tillbaka sjukpenning på 135 000 kronor. Bland annat har hon skickat in intyg om att hon saknar arbetsförmåga.
– Hade jag haft en annan fritidssysselsättning än politik skulle aldrig min sjukpenning ha stoppats, säger hon till HP.

ANNONS
|

HP har tidigare skrivit att Försäkringskassan i slutet av augusti förra året stoppade utbetalningarna av sjukpenning till dåvarande SD-politikern Andréa Skoglund. Orsaken var att myndigheten fått in tips om att Skoglund regelbundet deltagit i möten kopplade till hennes politiska uppdrag i Halmstad – och att kommunen också betalade ut ersättning för dessa.

I år har Försäkringskassan sedan fattat beslut om att Skoglund ska betala tillbaka den sjukpenning som hon fick ut från och med december 2020 till och med augusti 2021.

”Som ett arbete”

I beslutet riktas ingen kritik mot att hon fått viss ersättning för sina politiska uppdrag – men sjukpenningen anses ha betalats ut på felaktiga grunder, eftersom Försäkringskassan bedömer att hon varit så aktiv inom politiken att arbetsförmågan inte varit tillräckligt nedsatt.

ANNONS

Enligt myndigheten har Skoglund lagt ner så mycket tid och kraft på sammanträden och förberedelser inför dessa att hon hade kunnat utföra ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden.

Saknar arbetsförmåga

Andréa Skoglund håller inte med om detta, utan hävdar att hon för tillfället helt saknar arbetsförmåga. Hon har därför anlitat juridisk hjälp, i form av advokat John Gerhardsson, för att i första hand begära att Försäkringskassan omprövar beslutet – och om det inte hjälper, överklaga till förvaltningsrätten.

Tidigare hade Försäkringskassan bara fått in läkarintyg om utmattningssyndrom, men nu har hon även kompletterat med läkarintyg om att hon under hela den aktuella tiden haft en svår smärtproblematik.

Hon har också bifogat en utredning som Arbetsförmedlingen och företagshälsan gjort, där bedömningen görs att hon ”saknar arbetsförmåga som undersköterska och i annat vanligt förekommande arbete”.

Det låter som att jag är värsta bidragsfuskaren, fast det egentligen bara handlar om att politiken är mitt enda fritidsintresse.

– Som politiker tycker jag att arbetet med att motverka felaktiga utbetalningar och bidragsbrott är oerhört viktigt för förtroendet för välfärdssystemet. Har det blivit fel så skall det givetvis rättas till och min avsikt har alltid varit att hantera mitt eget ärende korrekt, säger Andréa Skoglund till HP.

– Men när man läser om deras återbetalningskrav låter det som att jag är värsta bidragsfuskaren, fast det egentligen bara handlar om att politiken är mitt enda fritidsintresse, fortsätter hon och tillägger:

ANNONS

– Nästan alla möten jag varit med på har varit digitala, så det går inte alls att jämställa med att vara på ett arbete.

Ingen tydlig praxis

I begäran om överprövning kräver John Gerhardsson i första hand att hon befrias från återbetalningskravet.

Han menar att hon ”inte uppsåtligen eller medvetet vilselett Försäkringskassan” och pekar på att det inte finns någon tydlig vägledning eller praxis kring hur mycket man som sjukskriven kan engagera sig politiskt utan att det påverkar ens rätt till sjukpenning.

”Andréa Skoglund har agerat i god tro och trott sig vara berättigad till ersättning trots att hon varit aktiv som fritidspolitiker och erhållit arvode för detsamma”, skriver han.

Förutom att Andréa Skoglund är ledamot i kommunfullmäktige sitter hon i byggnadsnämnden och kommunstyrelsens personalutskott.

Tre timmar i veckan

Enligt kommunens arvodesbestämmelser motsvarar hennes uppdrag som fritidspolitiker åtta procent av ett heltidsuppdrag, alltså drygt tre timmar i veckan.

För detta får hon 5 592 kronor i fasta arvoden varje månad, en summa som ska kompensera för den tid en förtroendevald måste lägga på sin fritid för att exempelvis läsa in sig på olika frågor inför möten med diskussioner och beslut.

När man väl deltar på ett möte får man även ett sammanträdesarvode på 839 kronor per gång – oavsett hur långt mötet är.

ANNONS

Halmstads Lokala Parti

I februari i år lämnade hon Sverigedemokraterna och sitter nu på sina poster som politisk vilde. Exempelvis var hon på plats i Rådhuset under kommunfullmäktiges senaste sammanträde den 30 mars.

Hon har i år också varit med och dragit igång Halmstads Lokala Parti tillsammans med Fabio Ishaq och andra avhoppade SD-politiker.

– Jag har meddelat dem att jag står till förfogande i valet, i den utsträckning som smärtan tillåter mig medverka. Jag har varit öppen mot de andra med de fysiska begränsningar jag har, säger Andréa Skoglund.

– Även om hon har kroppsliga besvär bedömer jag att hon kan bidra politiskt med många kloka tankar – så jag har fullt förtroende för henne, kommenterar Fabio Ishaq.

LÄS MER:SD-topp ska betala tillbaka sjukpenning

LÄS MER:Splittringen inom SD ger ännu ett lokalt parti

LÄS MER:Försäkringskassan ger SD-politiker dispens

LÄS MER:SD-politiker kan tvingas betala tillbaka sjukpenning

ANNONS