Två av de nominerade till WWF-priset Årets miljöhjälte är biologen Moa Pettersson och fågelexperten Anders Wirdheim.
Två av de nominerade till WWF-priset Årets miljöhjälte är biologen Moa Pettersson och fågelexperten Anders Wirdheim. Bild: Klas Rosenkvist/Jörgen Alström

Anders Wirdheim och Moa Pettersson nominerade till Årets miljöhjälte

Fågelexperten Anders Wirdheim och biologen Moa Pettersson är två av dem som kan kamma hem WWF-priset Årets miljöhjälte. De är nominerade för sina insatser för den biologiska mångfalden.

ANNONS
|

Utmärkelsen delas ut årligen av Världsnaturfonden WWF. I år är två Halmstad-anknutna eldsjälar nominerade till priset i kategorin ”biologisk mångfald” – journalisten och fågelexperten Anders Wirdheim och biologen Moa Pettersson.

Anders Wirdheim har varit redaktör för Vår fågelvärld och Fågelåret. Hans gärning omfattar också en fågelpodd, exkursioner, utbildningar och debattartiklar.

Motiveringen lyder: ”En sann folkbildare som sprider information om sitt stora livsintresse, fåglar och fågelskydd, på ett pedagogiskt och klart sätt.”

– Nomineringen är naturligtvis väldigt hedrande men också ganska oväntad. Jag är pensionär nu, så det mesta av min gärning för naturvård och biologisk mångfald har jag bakom mig. Man får väl se det som ett tack för lång och trogen tjänst, säger Anders Wirdheim med ett skratt.

ANNONS

Varför brinner du för de här frågorna?

– Hotet mot den biologiska mångfalden är lika stort som klimatförändringen. Biologisk mångfald är som en väv, och för varje art som försvinner blir väven svagare. Det är en viktig debatt som inte alltid är helt lätt att driva, det finns väldigt många starka motståndare.

Biologen Moa Pettersson är talesperson för Biologiska mångfaldens dag och skriver i de populärvetenskapliga tidningarna Yrfän och Vilda växter. Hon sitter också i Naturarvets styrelse och arbetar som handläggare på länsstyrelsen i Halland.

”Med smittande glädje och kompetent entusiasm delar biologen Moa Pettersson med sig av sina omfattande kunskaper i biologisk mångfald på ett frikostigt och inspirerande sätt”, lyder motiveringen.

– Det är helt otroligt! När jag fick reda på vilka jag var nominerad tillsammans med blev jag jätteglad. Det känns otroligt häftigt vara en del av det sällskapet, säger Moa Pettersson.

Hon tycker det är bra att frågan om biologisk mångfald uppmärksammas.

– Det känns som en minst lika viktig fråga som klimatdebatten, men tyvärr har den inte fått samma mediala utrymme, säger Moa Pettersson.

Vinnarna kommer att tillkännages på fredagen den 23 oktober.

ANNONS