Allmänheten varnas för farlig brandrök

En storbrand bröt sent i går kväll ut på Hanson & Möhrings anläggning längst ut i Oceanhamnen. Vinden rapporterades vid lunchtid vända och brandröken rörde sig in mot Halmstads centrum.

ANNONS
|

Klockan 12.45 ljöd ljudsignalen för viktigt meddelande till allmänheteni centrala Halmstad, en signal som uppmanar invånarna att gå inomhus och ta del av viktig samhällsinformation.

Vindriktningen rapporteras ändra sig och den farliga brandrök som finns i området rör sigin mot Halmstads centrum.. Stora mängder kemikalier finns i lokalerna i Oceanhamnen som fortfarande brinner.

Kommunen uppmanar invånarna att hålla sig inomhus,att stänga fönster, dörrar och ventilation. Man ska ta sig från området om det luktar rök eller om man känner besvär. Den som känner symtom i andningsvägar eller ögon uppmanas kontakta sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177.

Räddningstjänsten gick även i natt ut med en varning i ett så kallat VMA-meddelande. Boende i området uppmanades att vistas inomhus och hålla sig borta från fönster eftersom rutorna kunde spricka av tryckvågen vid en explosion.

ANNONS

Tidigare på förmiddagen berättade räddningstjänstens stabschefMagnus Ericson attbyggnaden i hamnen hade kollapsat menatt den brinner fortfarande.

– Vi upplever att det fortfarande finns en explosionsrisk både på grund av produkterna som finns där och flaskor med acetylengas.

– Vi samtalar med polis och försvarsmakten om att få hit ett antal bepansrade fordon, så att vi kan närma oss och fortfarande vara skyddade, säger han tidigt på lördagsmorgonen.

Magnus Ericson räknar med att rökutvecklingen kan fortsätta under hela lördagen, även om röken kommer att klinga av och hälsoriskerna minska.

Nicholas Hassbjer, boende på Söder, upptäckte att något var på gång i går kväll.

– Vi såg hur en massa brandbilar körde ut mot hamnen, fast först förstod vi inte var det brann, berättar Nicholas Hassbjer, som har utsikt mot hamninloppet från sin högt belägna lägenhet på Matadorgatan.

– Vid 22.50 fattade vi att det handlade om Hanson & Möhring när man kunde se de stora lågorna, säger han och tillägger:

– Även om vi står långt ifrån branden verkar den vara så intensiv att den inte går att stoppa.

Vid 22.15 på fredagen larmades brandkåren till företagets lokaler och vid 23 uppgavs tre styrkor försöka bemästra branden, medan ytterligare en styrka var på väg.

ANNONS

Vid midnatt rapporterades det att explosionsrisken var överhängande och att räddningstjänsten hade tvingats backa undan.

– Det är en veritabel bomb. Det är små explosioner hela tiden sade Magnus Ericson, stabschef på räddningstjänsten i Halmstad, videttiden i natt.

Han sade också att det då inte var aktuellt med någon evakuering.

– Men vi vet inte vad som händer. Det brinner okontrollerat och om läget försämras kan det bli aktuellt med evakuering.

Ända sedan 1830 har Hanson & Möhring handlat med salt, för förädling till allt från livsmedel och väghållning till läkemedelsindustrin och plasttillverkning. Företaget ingår numera i Sanity group, som årligen hämtar 750 000 ton salt från England, Tyskland, Polen, Chile, Medelhavet och Cypern.

I Halmstads hamn har företaget tillstånd att hantera 125 000 ton salt per år och 100 000 ton konstgödsel.

ANNONS