Akuten blir sambo med vårdcentral

Helg- och kvällsmottagningen på Nyhem flyttar in hos akuten i sommar. Förhoppningen är att det ska minska trycket på akuten. Vårdförbundet oroas över att lösningen blir rörig.

ANNONS
|

Ledningarna för Hallands sjukhus och närsjukvården har tillsammans tittat på lösningar för att klara vården i sommar.

Nu står det klart att en åtgärd blir att samordna kvälls- och helgmottagningen, som nu ligger i vårdcentralen Nyhems lokaler, med akuten i Halmstad. Dessutom vill man förstärka verksamheten genom att plocka in distriktssköterskor som under dagtid ska hjälpa till att bedöma patienterna så att de hamnar rätt i vården.

Samboförhållandet inleds den 13 juni och bryts den 28 augusti.

– Vi gör detta för att underlätta och förbättra flödet för våra patienter. Vi kommer att ha samma bemanning och samma öppettider som när mottagningen är på Nyhem, säger Kjell Ivarsson, förvaltningschef för närsjukvården.

ANNONS

Handlar det om att folk inte hittar till Nyhem?

– Nej, det tror jag inte. Men vi vet att vi har patienter som söker till akuten som skulle kunna ha fått hjälp på en vårdcentral. Detta är ett steg för att vi under sommaren ska se till att de hamnar på rätt nivå.

Är detta med andra ord ett sätt att avlasta akuten, som ju brottas med stora bemanningsproblem?

– Jag vill inte säga avlasta. Det är ett sätt att samordna våra resurser som gör att det blir mycket enklare att hjälpa patienten till rätt nivå redan från början.

Men om detta är enklare, varför har man inte den här lösningen året om?

– Det är en bra fråga, nu har vi diskuterat detta inför sommaren och beslutet är politiskt förankrat, och så får vi utvärdera efteråt.

Camilla Tellström, Vårdförbundets ordförande, säger att åtgärden har presenterats som ett sätt att avlasta akuten. Hon är dock tveksam till hela paketet.

– Vi har påtalat att vi känner en oro för att det kan bli rörigt om man är många på ett och samma ställe. Det blir en otydlighet. Vem har ansvar och hur ska det se ut. Man måsta ha en extremt tydlig organisation, annars kan det bli en jädra soppa av alltihop, säger hon.

ANNONS

Dessutom har förbundet fått signaler från verksamheten om att distriktssköterskorna inte är positiva till att jobba på akuten.

– De tycker inte att de har erfarenhet av akutarbetet och är osäkra på vilket som blir deras ansvarsområde, säger Camilla Tellström.

Kvälls- och helgmottagningen kommer att husera i lokaler intill akutmottagningen.

ANNONS