Sådde ett frö. Sandra Gajšek startade en namninsamling som blivit mycket större än hon kunde ana.
Sådde ett frö. Sandra Gajšek startade en namninsamling som blivit mycket större än hon kunde ana.

Aktioner för att riva upp fritidsbeslut

Sandra Gajšeks namninsamling för att ha kvar fritidsverksamheten för funktionsnedsatta har blivit en Facebook-raket.

ANNONS
|

–Jag är mållös! Okända människor kommer hit till min arbetsplats med namnlistor som de samlat in på olika ställen. Det har blivit mycket större än jag hade kunnat ana.

Sandra jobbar på Propellergatans gruppbostad och reagerade starkt när hon fick veta att socialnämnden beslutat att lägga ner sin egen fritidsverksamhet för just den grupp människor som Sandra arbetar med.

–Jag tänkte samla in namn från våra kunder, deras anhöriga och arbetskamrater runt på gruppbostäderna i Halmstad. Dessutom lade jag upp en text på min sida på Facebook.

För namninsamlingar på Facebook krävs att den som skriver på har en e-postadress. De som bor på gruppbostäder har oftast inte det, så Sandra tänkte inte att det skulle bli någon insamling på Facebook.

ANNONS

–Men plötsligt hade en massa människor skrivit ut min text med uppmaning till socialnämnden att inte lägga ner fritidsverksamheten. De har sedan lagt ut den på olika ställen runt om i Halmstad: på Stadsbiblioteket, på biblioteket på Vallås, i livsmedelsbutiker...

Namnlistorna bara fortsätter att strömma in till Sandra Gajšek på hennes arbetsplats.

–Människor jag inte känner hör av sig. Mina chefer har hjälpt till att mejla till andra gruppbostäder och många därifrån har hört av sig. Det är helt fantastiskt. Jag sådde ett frö och så har det växt sig så stort!

Sandra tycker att det är för jäkligt att kommunen drar in den här verksamheten.

–Det drabbar de människor jag jobbar med. Det drabbar mig indirekt. Jag har också nära kontakt med socialnämndens fritids- ledare och ser hur ledsna de är.

Nu har Sandra även fixat så att det går att skriva under på nätet. Hon har gjort en överslagsberäkning som visar att det redan finns 250–300 namn på listorna. Insamlingen pågår till den 15 februari.

Den 29 februari när kommunfullmäktige har årets första sammanträde kommer Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB, att anordna en demonstration på rådhustrappan mot nedläggningen av fritidsverksamheten.

Dessutom har FUB, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, Attention, DHR, HGIF Tre hjärtan och Kommunala handikapprådets referensgrupp undertecknat ett brev till socialnämnden med krav på att beslutet rivs upp.

ANNONS

De skriver bland annat att personer som använder LSS redan lever i fattigdom. Om ansvaret för kultur- och fritidsaktiviteter läggs på föreningar skulle det innebära ett dessa personer skulle behöva vara medlemmar i flera föreningar. Hur ska de ha råd detta? undrar man.

De som bor i eget boende och inte har personalstöd har svårt att ta tag i fritidsaktiviteter själva. Samtidigt är det svårare i dag att få ledsagare och kontaktperson beviljat.

Fritiden, som socialförvaltningens verksamhet kallas, fungerar som spindeln i nätet, samordnar aktiviteterna och ser till att nå ut till alla personer som berörs. Man ordnar danser och ungdomsdisco som inte föreningarna har råd med.

Man poängterar också att socialnämnden inte har kollat med föreningarna om de har resurser att ta över ansvaret från kommunen.

Läs även: Lotta Johansson vill inte sluta dansa

ANNONS