50-talet döda djur hittades på hönsgård

UPPDATERAD. En bedövande ammoniakdoft, mängder av intorkad gödsel med krälande gödselbaggar och ett 50-tal döda höns i olika stadier av förruttnelse. Stora missförhållanden har avslöjats på en gård utanför Halmstad.

ANNONS
|

Djurkontrollanterna kom till gården samma natt som 7 000 höns skulle levereras till ett slakteri i Skåne och det började inte bra. När kontrollanterna till slut tilläts gå in i stallet var belysningen mycket svag, delvis för att inte skrämma hönsen. Samtidigt var doften av ammoniak så hög att personalen tvingades gå ut för att få frisk luft.

När kontrollanterna krävde bättre ljus innebar det att ägaren, en 36-årig man, tvingads visa upp en rad obehagliga brister. Allt fler döda höns påträffades i anläggningen, bland annat satt många kroppar fast i fodertrummor. Andra kadaver låg i ströbädden. En anställd gick och krattade i hop döda höns och benrester "för att länsstyrelsen inte skulle få se dem", som han uttryckte det.

ANNONS

Totalt räknade kontrollanterna in runt 50 döda kroppar, många i långt gången förruttnelse. "Minst sju av de döda hönsen satt fast i fodertrummor..." som hade "suttit där en längre tid då det enda som fanns kvar var skinn och ben", står det i länsstyrelsens rapport.

Det finns också stora mängder intorkad gödsel som kan ha legat där i flera månader. Gödseln, som hade gott om gödselbaggar, orsakade i sin tur en stark ammoniakdoft.

Länsstyrelsen har inlett en utredning och begärt in material, bland annat en stalljournal som ska innehålla uppgifter om döda och avlivade höns.

36-åringen kan också räkna med fler kontrollbesök i framtiden.

ANNONS