John Bauergymnasiets gamla lokaler ska byggas om till cirka 45 nya lägenheter. Byggnaden får en femte våning med takterasser.
John Bauergymnasiets gamla lokaler ska byggas om till cirka 45 nya lägenheter. Byggnaden får en femte våning med takterasser.

45 nya bostäder i gamla John Bauer

John Bauergymnasiets gamla lokaler ska byggas om till cirka 45 nya lägenheter. Det har kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott beslutat.

ANNONS
|

Detaljplanen för fastigheten Hjärtat 1, som ligger längs Nygatan i centrum, har prövats för bostadsändamål.

Samhällsbyggnadsutskottet ger nu klartecken för planförslaget och det innebär att centrum kan berikas med ungefär 45 nya lägenheter.

Lokalerna användes tidigare av John Bauergymnasiet fram till att friskolekoncernen gick i konkurs 2013.

Fastigheten ägs av Bröderna Olsson och det är de som har ansökt om att ändra i detaljplanen och stått för kostnaderna.

– Förhoppningsvis vinner detaljplanen laga kraft i början av nästa år och sedan handlar det om hur snabba de är med att börja bygga. Vi hoppas att ombyggnationen kan komma igång under 2017, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Henrik Oretorp (C).

ANNONS

Detaljplanen berör bara byggnadens övre våningar och inte den befintliga handelsverksamheten på bottenplan.

Det nya planförslaget innebär att det ska byggas till en femte våning med takterasser ovanpå den befintliga byggnaden.

Att skapa nya bostäder genom att förtäta områden som redan är tagna i anspråk är ett mål i kommunens översiktsplan Framtidsplan 2030.

Henrik Oretorp tror att metoden att bygga ovanpå befintliga byggnader kan bli en allt vanligare syn i Halmstad framöver.

– Ja, det tror jag eftersom vi vill förtäta staden. Det här är en strategi och jag vet att många är intresserade av att bygga på det här sättet.

Samtidigt som befintliga byggnader tas tillvara får fler människor möjlighet till att bo i Halmstads stadskärna med närhet till service, Stora torg och kollektivtrafiknoden Österskans.

- Halmstad har en befolkningsutveckling som ställer stora krav på bostadsutveckling, säger utskottets andre vice ordförande Bertil Andersson (S) i ett pressmeddelande.

Samhällsbyggnadsutskottet godkänner även granskningsutlåtandet. Under granskningen lämnades sex stycken yttranden in.

Dessa handlade bland annat om bullervärden, tillgänglighetsanpassning och tillbyggnadens utformning.

Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen som är sista beslutsinstans.

ANNONS