2 165 Getingebor vill ha äldreboende kvar

Över 2 000 personer har skrivit under på ett upprop om att bevara äldreboendet i Getinge. På onsdagen fick kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) ta emot namnlistan.

ANNONS
|

– Varför är de äldres vilja att få välja var de vill sluta sin sista tid viktigare i staden än på landsbygden? undrar Kerstin Nilsson, en av företrädarna för Getinge samhällsförenings äldreomsorgsgrupp.

Hon menar att det finns ett underlag för ett nytt äldreboende i Getinge, i motsats till vad politikerna i kommunens hemvårdsnämnd har kommit fram till.

–Det finns ett behov från de äldre och sjuka att ha omsorg och sjukvård med personal dygnet runt. 1960 byggdes Almgården för att täcka detta behov. Där har inte rummen varit tomma mer än högst en vecka. Trots det har politikerna beslutat att avveckla Almgården, säger Kerstin Nilsson.

ANNONS

Äldreomsorgsgruppen vill i stället ha ett nytt äldreboende med personal dygnet om.

–Om kön till trygghetsboende är lång nu så kommer en del av dem snart att efterfråga äldreboende när nattpatrullen inte längre klarar deras behov av tillsyn dygnet runt, menar Carina Nilsson i äldreomsorgsgruppen.

Sedan Femklövern fått utfästelser om stöd för sin linje i äldrefrågan från den före detta SPI:aren Bo Fridolph har kommunstyrelsen beslutat att HFAB ska få i uppdrag att bygga nya trygghetsbostäder för äldre i Getinge. Ärendet avgörs av fullmäktige nästa vecka.

– Just nu försöker vi i första hand beta av kön på över 1 000 personer till trygghetsboenden i kommunen. När det gäller äldreboenden har vi lediga platser. Men det betyder inte att det är uteslutet att vi någon gång i framtiden kommer att bygga äldreboende i Getinge, säger Carl Fredrik Graf.

Den lösning som samhällsföreningen i Getinge vill ha, med ett kombinerat trygghetsboende och äldreboende med biståndsprövning, är samma förslag som den socialdemokratiska oppositionen röstade igenom i fullmäktige förra året - när man fortfarande hade stöd av Bo Fridolph.

ANNONS