En 15-årig pojke åtalades för olovlig körning då hans elscooter ansågs vara en moped.
En 15-årig pojke åtalades för olovlig körning då hans elscooter ansågs vara en moped. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

15-åring drogs inför rätta för elscooter

15-åringen hade fått elscootern av sin pappa och körde den utan körkort. Effekten var dock så hög att den ansågs vara en moped, varpå pojken åtalades för olovlig körning.

ANNONS
|

Pappan hade beställt elscootern från Kina och gett till sonen. Både pappan och 15-åringens vänner, som hade liknande scooters, sa att man inte behövde körkort och han litade på dem.

Pojken stoppades dock så småningom av polis. Det visade sig att elscootern hade en motor med effekt på 2 000 watt och en maxhastighet på minst 30 kilometer i timmen. Det innebär att scootern anses vara en moped och att det därmed krävs behörighet.

15-åringen åtalades för olovlig körning, men Halmstads tingsrätt väljer att fria honom.

Tingsrätten skriver i domen att omständigheterna inte är sådana att det visar att pojken varit likgiltig till att han körde moped utan att ha rätt till det och åtalet ogillas därför.

ANNONS

Enligt Transportstyrelsen får en elsparkcykel ha en maxhastighet på 20 km/h och en motor på max 250 watt för att klassas som cykel och därmed framföras på allmän väg utan någon behörighet.

De elsparkcyklar som har en högre maxhastighet eller en kraftigare motor kan komma att klassas som mopeder, men då ställs det dessutom flera tekniska krav som en elsparkcykel troligtvis inte klarar, exempelvis krav på bromsarna.

Om elsparkcykeln varken klassas som cykel eller klarar kraven för moped så får den inte köras på vägen, utan endast inom ett inhängnat område.

ANNONS