Tycker du att havet är för kallt? – då håller poolen 25 grader

Trött på sand mellan tårna? Då har du kommit rätt. Ett sommardopp i Halland måste inte tas i havet. Här finns också flera fina utomhuspooler att bada i. Strunt samma om det regnar eller blåser – bassängvattnet håller ändå runt behagliga 25 grader.

ANNONS
|

Långa sandstränder har satt Halland på kartan. Men havsbad är inte allt. Granne med det stora blå finns också flera utomhusbad där man aldrig riskerar att stöta på vare sig maneter eller krabbor.

Ger man sig in i Hallands inland väntar också flera svalkande vattenhål. På de mindre orterna blir utomhusbassängerna dessutom sommarens givna samlingspunkter, där det turkosblå vattnet lockar till både motionssim och kompishäng.

Brottet är gratis

Låt oss börja med en riktig pärla. Alldeles vid kanten av havet, nära lummig strandskog i Halmstad, ligger Simstadion Brottet. Den har fått sitt namn efter stenbrottet som tidigare fanns här. Inträdet gratis för både vuxna och barn.

ANNONS

– Att det inte kostar något att gå in på en så här stor badanläggning är nog unikt i Sverige, säger badchefen Lovisa Aldrin stolt.

Morteza Razavi är en av dem som gillar Brottet.
Morteza Razavi är en av dem som gillar Brottet. Bild: Magnus Andersson

Brottet är dessutom nyrenoverat för i sommar. 50-metersbassängen har fått ny liner, alltså plastduk, i botten och på sidorna. Vattenrutschkanan har försetts med ett bromsande avslut, som gör att åkaren inte far ut som en kanonkula bland de andra badarna. Dessutom har både mellanbassängen och barnbassängen fått ny botten i ett material som är mjukt mot fötter som är små.

– Här är jättefint! Jag tycker att det är roligt att bada i bassäng, för då kan man hoppa från kanten, säger Melisa Razeghi som är på badet med sin kusin Mahdiyar Razavi och hans föräldrar.

Alldeles blöta efter dykhopp och undervattenssim njuter de av solens strålar.

– Det är bekvämt att kunna sitta här på läktaren när man inte badar. Det får plats hur mycket folk som helst utan att det känns trångt, säger Melisa.

Dagens sista simskoleklass har sin undervisning i bassängen. Några banor är öronmärkta för motionssim, medan andra är öppna för lek och plask.

– Brottet är en riktig oas för både Halmstadbor och besökare, säger Malin Sandgren, simskoleansvarig på SK Laxen.

ANNONS

Havsvatten i bassängerna

Hon har också jobbat mycket på Simstadion i Varberg, det stora bassängområdet som ligger granne med stadens berömda fästning.

Simstadion i Varberg ligger kloss mot havet.
Simstadion i Varberg ligger kloss mot havet. Bild: Anders Andersson

– Simstadion i Varberg är också en oas, där man både kan bada och sola. Riktiga högsommardagar är det lite lugnare här än på Brottet. Detta eftersom det kostar inträde på Simstadion, som därmed inte har samma tillgänglighet som Brottet i Halmstad, säger hon.

Mathieu Nilsson är anläggningschef på Simstadion i Varberg. Han är ganska ny på jobbet, men tycker att det är fantastiskt att vattnet i bassängerna hämtas från Kattegatt.

– Att simma i tempererat havsvatten är en väldigt behaglig upplevelse. Även den som inte är så vattenvan kan njuta av bassängen. Dels slipper man vågorna och dels skapar det trygghet att se bottnen, säger han.

Havets vågor svallar alldeles utanför badet. Inne på området anas de salta vindarna och det finns gott om grönytor för familjer som vill ha picknick eller njuta av solen. Här finns även en hoppbassäng med trampolin och svikter.

Precis som Brottet i Halmstad är Simstadion i Varberg anlagd i ett gammalt stenbrott.

– Runt bassängerna finns det bänkrader som är uthuggna ur sten. De bidrar till att ge badet dess speciella atmosfär, konstaterar Mathieu Nilsson.

ANNONS

Här hittar du fler utomhusbassänger

Laholms kommun:

• Flammanbadet i Knäred har en 25-meters simbassäng med sex banor och plaskbassäng för de minsta. Här finns även kiosk, omklädningsrum, duschar och vattenleksaker. Öppet till och med 18 augusti.

• Veingebadet i Veinge har 25-metersbassäng med sex banor. Här finns även plaskbassäng för de minsta, liksom kiosk, omklädningsrum, duschar, vattenleksaker och volleybollplan. Öppet till och med 18 augusti.

• Skummeslövsbadet i Skummeslövsstrand har 25-meters simbassäng och nybyggd barnpool. Här finns omklädningsrum, en mindre butik liksom ett café som serverar enklare rätter. Möjlighet att spela beach volleyboll och saker att låna eller hyra. Öppet hela sommaren.

Halmstads kommun:

• Simstadion Brottet (se artikeln). 50-meters simbassäng med banor för motionssim, undervisningsbassäng, småbarnsbassäng, vattenrutschbana, kiosk samt omklädningsrum med dusch och bastu. Här finns gott om gräsytor för den som vill sola eller ha picknick. Brottet används också för konserter. Öppet till och med 1 september.

• Getingebadet i Getinge har en 50-meters simbassäng samt hopptorn och trampolin. Separat barnpool med djup på 75 till 90 centimeter. Enklare omklädningsrum finns. Öppet till och med 1 september.

• Furulundsbadet i Oskarström har en 50-metersbassäng med avskild del för motionssim. Det finns även en barnpool, liksom kiosk, lekplats och omklädningsrum. Öppet till och med 1 september.

Falkenbergs kommun:

• Vessigebrobadet i Vessigebro har en 25-metersbassäng samt en barnpool. Här finns omklädningsrum, dusch, bastu och glassförsäljning. Öppet sommartid.

• Sjövikens badanläggning i Ätran. Här finns en 25-meters simbassäng med en svikt, liksom en barnbassäng och en plaskbassäng för de allra minsta. Öppet hela sommaren.

Varbergs kommun:

• Simstadion i Varberg (se artikeln.) Här finns en 50-metersbassäng med åtta banor, hoppbassäng med trampolin och svikter, undervisningsbassäng samt en plaskbassäng för de minsta. Omklädningsrum med dusch, toaletter och bastu. I kaféet säljs kaffe, glass och lättare mat. Här finns också grönområde och gott om plats att sola. Öppet till och med 1 september.

Källa: De halländska kommunernas sajter samt medley.se och destionationhalmstad.se.

LÄS ÄVEN:

ANNONS