Är du orolig för att regnet ska leta sig in i din bostad finns några enkla saker att tänka på för att minimera risken för översvämning hemma.
Är du orolig för att regnet ska leta sig in i din bostad finns några enkla saker att tänka på för att minimera risken för översvämning hemma. Bild: Johan Nilsson/TT

Så skyddar du din bostad och ägodelar mot skador vid skyfall

SMHI förutspår stora mängder regn under söndagen i stora delar av Halland. Försäkringsbolaget Folksam går ut med en rad tips på hur du kan skydda din bostad och dina ägodelar när regnet tränger sig på.

ANNONS
|

Villaägare löper störst risk att drabbas när himlen öppnar sig i skyfallsliknande regn. Och den allra främsta orsaken till översvämning i en villa är att vatten tränger upp ur golvbrunnar inomhus.

Men vanligt är också att vatten kommer in genom ventiler, fönster, dörrar och garageportar. Alla ovanstående är boven i dramat i hälften av alla översvämningsfall i villor, visar studier som försäkringsbolaget Folksam gjort.

– Vi vet att många översvämningar i villor uppstår när regnvatten kommer in via marken eller grunden men även överfulla dagvattenbrunnar orsakar en hel del översvämningar. Vid den här typen av kraftiga skyfall vi kan vänta oss nu under söndagen är det också viktigt att inte ge sig ut på vägarna i onödan och hålla sig uppdaterad via sin kommun, lokala nyheter och SMHI:s väderrapporter, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Med anledning av de stora regnmängder som förväntas komma under dagen, skickar bolaget med ett antal tips på hur du nu i sista minuten som både villa- och lägenhetsinnehavare kan förebygga att drabbas av översvämning och minimera skadorna om du skulle drabbas.

Så skyddar du bostad och ägodelar mot översvämning

Villa/fritidshus:

- Placera fuktkänsliga ägodelar högre upp i bostaden eller använd någon form av förhöjning så de står minst 50 cm ovanför golvet.

- Kontrollera att ytterdörr till källare och garageport är täta mellan dörr och karm, vid behov fäst en presenning tajt mot utsidan av dörren.

- Gå runt huset och se efter skicket på stuprör och hängrännor. Rensa om du hittar stopp och var extra noga med att rensa brunnar i nedsänkta garagenedfarter och vid källartrappor.

- Se till att vatten inte kan tränga in via ventiler i husgrunden.

- Rensa eventuella dagvattenbrunnar på din tomt så att vatten kan rinna undan och håll brunnarna rena från skräp.

- Kontrollera att diken i angränsning till tomten fungerar och har avrinning.

Lägenhet:

- Förvara textilier, lätt elektronik och annat du är rädd om högt upp i huset.

- Välj förvaring i vindsförrådet om du har både vinds- och källarförråd

- Vid förvaring i källarförråd, placera sakerna minst 50 centimeter över golvet, då är risken mindre att de skadas vid översvämning och du minskar samtidigt risken för de mögelskador som kan uppstå vid förvaring direkt på källargolvet.

Källa: Folksam

ANNONS