Trängsel som den på bilden är inte ovanlig att se på en räddningsväg vid stranden.
Trängsel som den på bilden är inte ovanlig att se på en räddningsväg vid stranden. Bild: Emma Gustafsson/arkiv

Så ska parkeringskaoset vid stränderna hanteras

När vädret bjuder in till fina helgdagar på stranden så uppstår ett annat problem – parkeringskaoset. Nu har länsstyrelsen tagit upp frågan under ett samverkansmöte med polisen.

ANNONS
|

Varje torsdag hålls ett möte mellan myndigheterna om hur man kan samverka och göra varandras liv lättare. Under den här veckans möte lyftes frågan om parkeringskaoset som uppstår vid stränderna i samband med fina dagar. Bilar står parkerade överallt och blockerar bland annat räddningsvägar.

Frågan är högaktuell då den här helgen kommer att bjuda på toppenväder och både hallänningar och turister lär flockas på stränderna. Livräddarna i Tylösand räknar exempelvis med uppåt 30-40 000 gäster.

– Alla räknar med att det blir mycket folk. Det är bara att göra en simpel, statistisk undersökning runt fikabordet. Nästan alla vill njuta av en sista helg på stranden, speciellt när det inte har varit så många sådana helger under sommaren, säger Marcus Johansson, kommunikatör hos länsstyrelsen i Halland.

ANNONS

Under torsdagens möte pratades det om hur de olika inblandade kan hjälpa varandra med att hantera parkeringsträngseln som lätt uppstår vid stränderna. Nyckeln är just samverkan.

– Vi kan ta ett exempel: om en busschaufför ser att det är svårt att komma fram vid en strand så kan de rapportera det till kommunen och polisen, varpå man kan göra en bedömning av läget och ta till korrekta åtgärder, säger Marcus Johansson.

Verktygen som man har att tillgå är dock oftast ganska trubbiga. Om det inte är en pågående nödsituation så har man ingen laglig rätt att bogsera bort bilar som exempelvis står parkerade på en räddningsväg.

– Det ska vara en utryckning för att vi ska ha lagstöd att bärga bort en bil. Men det kan vara bra att veta på förhand hur situationen är. Får man ett skarpt drunkningslarm så kan man försöka ta en annan väg eller vara beredd på att ringa en bärgare och bärga bort bilarna som är i vägen.

Förhoppningen är att man inte kommer behöva ta till några sådana åtgärder, utan att badgästerna redan från början ska parkera korrekt.

– Vi kan bara vädja till allmänheten att man ska tänka på andra. Man ska inte bara ställa sin bil på första lediga fläck man hittar, utan det är väldigt viktigt att var och en tar sitt ansvar, säger Marcus Johansson.

ANNONS
ANNONS