Rekordår för ikoniska glassen – sålde 16 miljoner stycken

Glass i stora lass. Åtminstone för halländska Sia som slog rekord i antalet sålda glassbåtar förra året. Klassikern var särskilt populär på hemmaplan, visar glassproducentens sammanställning.

ANNONS
Locationslöinge|
|

För andra året i rad slår den halländska glassproducenten Sia rekord.

Med 15 658 000 sålda glassbåtar ifjol krossade glassföretaget sitt förra rekord från 2020 med närmare två miljoner stycken, uppger Sia i en ny sammanställning.

– Det är en påtaglig ökning, vi är alla tagna lite på sängen. Men det har ju varit ett fortsatt aningen oroligt år, många håller nog fast vid det man känner till och har en relation med. Vi noterar också att pandemin tycks ha gjort svenska konsumenter mer benägna att välja svenskproducerat och svenska råvaror, säger Sias marknadschef Dan Bengtsson i en kommentar.

ANNONS

Glassbåtarna var under fjolåret särskilt populära i mellersta Sverige – tillsammans med länen runtomkring Östergötland låg Västra Götaland och Hallands län i topp i Sverige.

Västsvenskarna i lä jämfört med dem norrut

Men när det kommer till att äta mest glass har göteborgarna och de resterande invånarna i Västra Götaland en bra bit kvar innan man trumfar landets största glassfantaster – norrlänningarna. Under 2021 snittade norrlänningen 8,1 liter glass, det kan jämföras ett snitt på 7,3 liter glass i Västsverige.

– Vi ser en fortsatt effekt av pandemin, man äter mer glass hemma och konsumenten väljer i allt högre utsträckning flerpack, alltså en box med flera glassar. Under 2021 ökade flerpack med nära sju procent och då ökade det från en rekordhög nivå, säger Dan Bengtsson, marknadschef Sia.

Ska dubbla glassproduktionen i Slöinge

Det var inte enbart Sia som såg en ökad försäljning under 2021, uppger bolaget i sin glassrapport för fjolåret. Hela den svenska glassmarknaden ökade med 2,8 procent. För att hantera det växande sötsuget bygger nu Sia ut.

– Som en följd av den ökade efterfrågan på glass bygger SIA Glass ut glassfabriken i Slöinge för att på vis kunna fördubbla kapaciteten till 2024, säger Dan Bengtsson.

Fakta: Sia Glass Aktiebolag

Sia Glass grundades i halländska Slöinge 1961 och tillhör i dag koncernen Malthuslyckan AB.

Enligt bolagets senaste årsredovisningen uppgick rörelsevinsten 2020 till 65 miljoner kronor. Det ska jämföras mot ett positivt rörelseresultat om 26 miljoner kronor 2019.

Under 2020 uppgick Sias totala försäljning till närmare 500 miljoner kronor. Årets dessförinnan låg nettoomsättningen på 510 miljoner kronor.

ANNONS