Person misstänks för sexhandel efter stor polisinsats

Polisen i Västsverige har samverkat i en europeisk insats mot prostitution och människohandel. Under insatsen ertappades 42 misstänkta för köp av sexuell tjänst - varav en person är från Halland.

ANNONS
|

Insatserna drog igång under andra veckan i november och polisens medarbetare fick inledningsvis en utbildningsdag för att lära sig mer om den juridik och det arbetssätt som polisen tillämpar mot sexhandeln.

– I region Väst är det nu fler och fler poliser som arbetar inriktat mot den sexuella exploateringen, och syftet med utbildningen är att fler ska kunna tillämpa arbetssättet. Målet är att arbetet mot köp av sexuell tjänst ska vara en del av polisens vardagliga verksamhet, säger Frida Selberg, samordnare vid människohandelsgruppen i region Väst i ett pressmeddelande.

Halländsk person misstänks efter större insats

I förra veckan genomförde polisen riktade insatser i samverkan med socialtjänsten. Totalt rapporterades 42 personer misstänkta för sexuellt köp och runt ett tiotal brottsoffer identifierades.

ANNONS

Två personer greps också för koppleri, men den delen av utredningen blev dock nedlagd.

I Halland var Mattias Bengtsson, polisassistent i lokalpolisområde Halmstad, en av insatsledarna. Enligt honom står en person i Halland som misstänkt för köp av sexuell tjänst efter den omfattande insatsen. Han vill dock inte gå in på några detaljer kring utredningen eller den misstänkte.

— Det handlar om ett större ärende om koppleri, där mannen är misstänkt för köp av sexuell tjänst.

I samband med spaningen fattades även misstankar om annan grov brottslighet, vilket gjorde att insatsen fick sättas på vänt.

— Vi avbröts i vårt spanande under perioden. Närliggande dök det upp ett annat grovt brott som vi jobbade mot ett dygn, därav kunde vi inte lägga fullt fokus på spaningen, säger han.

Vad var det för typ av brottslighet?

— Båda casen är pågående, så jag kan inte kommentera det.

Mattias Bengtsson har bland annat arbetat mer inriktat mot sexhandel och prostitution i Halmstad sedan drygt ett år tillbaka. Enligt honom är sexhandeln ett mer utbrett problem i storstäderna jämfört med städerna i Halland.

— Vi ser att vi har frekvent sexhandel i Halland som vi arbetar mot, men vi kan inte mäta oss mot storstäderna. Det finns fler som säljer i större städer än i Halland och det speglar också antalet misstänkta i Halland, säger han.

ANNONS

ANNONS