Tågstopp. Trafikverket sätter stopp för trafik på vissa tågbanor från och med onsdag på grund av ett annalkande oväder.
Tågstopp. Trafikverket sätter stopp för trafik på vissa tågbanor från och med onsdag på grund av ett annalkande oväder.

Oväder stoppar tågtrafik

Ett oväder är på gång att dra in över Halland. SMHI har gått ut med en klass 2-varning och Trafikverket har stoppat tågtrafiken på vissa sträckor, bland annat Halmstad-Jönköping.

ANNONS
|

Under onsdag förmiddag och eftermiddag väntas besvärligt väder i Halland med vindbyar på upp emot 21 meter per sekund. I östra delarna av länet finns det risk för kraftigt snöfall med upp emot 10-15 centimeter blötsnö som kan ge drivbildning.

SMHI har gått ut med en klass 2-varning och Trafikverket har beslutat att stoppa trafiken på vissa tågbanor.

För Hallands del gäller det Halmstad-Värnamo-Jönköping/Nässjö samt Varberg-Borås. Trafiken stoppas från onsdag morgon.

–På de här sträckorna finns det träd som står för nära banan och risken är att de faller ner och skadar kontaktledningar vilket kan göra sträckorna strömlösa. Vi vill inte riskera att resenärer blir sittande i flera timmar på ett tåg utan el, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör.

ANNONS

Åtgärden är inte ovanlig när oväder nalkas. Senast Trafikverket stängde tågsträckor var i samband med stormen Urd.

–Just den här kombinationen, när det blåser rejält i kombination med snöfall som tynger ner träden, är risken så pass stor att vi väljer att ta det säkra före det osäkra, säger Katarina Wolffram.

Efter avstängning kommer sträckorna att besiktigas. Först när eventuella reparationer gjorts kan trafiken starta igen. Planen just nu är att detta ska ske på torsdag vid lunchtid.

Hallandstrafikens vd Andreas Almquist uppger att bolaget har planerat och bokat ersättningstrafik för bägge drabbade sträckor.

–Men allt beror på hur väglaget ser ut, så det är bra om resenärer håller sig uppdaterade via vår hemsida, säger han.

ANNONS