Ola Salo: "Min sommar är väldigt spretig"

Programledare och låtskrivare. Soloartist och musikalstjärna. Den forna frontfiguren i The Ark ligger minsann inte på latsidan. Sista helgen i juli intar Ola Salo scenen på Majas vid havet i Varberg.

ANNONS
|

Det blir mycket Halland i sommar för artisten och låtskrivaren Ola Salo. Han har nyligen spelat på Stålboms i Falkenberg och den 30 juli är scenen på Majas vid havet i Varberg redo att ta emot den tidigare frontfiguren i glamrockbandet The Ark.

– Västkusten är lite av ett outforskat område för mig så det ska bli superhärligt. Det är alltid roligt att upptäcka nya orter men Varberg har jag faktiskt varit i många gånger tidigare. När jag var liten hade vi vänner till familjen som bodde där, säger Ola Salo och fortsätter:

– Som barn var jag mer eller mindre besatt av Bockstensmannen. Jag hade en bok om svensk medeltid där det fanns en stor bild på honom som jag inte kunde sluta titta på. Bockstensmannen var det läskigaste jag visste, men samtidigt tyckte jag att hans röda hår var så livfullt på något sätt.

ANNONS

Genom åren har han varit hängiven musiken med The Ark, vilket har resulterat i tusen och åter tusen hängivna fans. Bandet bildades 1991 i småländska Rottne men genombrottet kom först nio år senare med singeln It takes a Fool to remain sane.

Därefter väntade intensiva år som bland annat resulterade i fem studioalbum, otaliga spelningar runt om i landet och en förstaplats i Melodifestivalen med The worrying kind innan bandet lades ned 2011.

– Det vi skapade med The Ark har en förmåga att leva vidare och jag börjar sakta förstå att vi har varit med om något stort. Det insåg jag inte då. När man är mitt uppe i en karriär är det tyvärr lätt att bara se utmaningarna, motgångarna och ouppnådda mål. Det är först i efterhand som man kanske förstår vad man har åstadkommit.

– Att få ett så brett genomslag som vi fick kräver verkligen att stjärnorna står i en viss position. Har man fått vara med om det i sitt liv så ska man vara tacksam. Jag kommer alltid att göra musik och låtar, men jag utgår inte från att jag kommer att nå den typen av framgång igen.

Nu för tiden är Ola Salo lite av en mångsysslare med många järn i elden. Bara de senaste åren har han exempelvis satt upp en rockopera i Sveriges Radio, medverkat i TV4:s Så mycket bättre och hoppat in som programledare för Andra chansen tillsammans med Peter Jöback.

ANNONS

Han har släppt soloalbumet Wilderness och spelat huvudrollen i den hyllade musikalen Hedwig and the angry Inch på Göta Lejon i Stockholm. I vintras var han dessutom aktuell som en av låtskrivarna till Hearts align som Dismissed tävlade med i Melodifestivalen.

– När The Ark var som mest aktiva fanns det inte så mycket tid att göra andra grejer. Det är egentligen först nu som jag har fått möjlighet att visa att jag kan mer än att skriva låtar och sjunga, och det har gjort att det dyker upp fler skilda typer av erbjudanden, förklarar han.

– Det är kul att få nya intryck och upptäcka andra sidor av sig själv. Jag hade en period när jag gjorde allt möjligt men min ambition är att knyta allt till något slags kärnverksamhet i form av en solokarriär.

När han kliver upp på scenen på Majas vid havet är det just som soloartist. Samma kväll ger även Marit Bergman en konsert på den kustnära restaurangen, men något samarbete artisterna emellan finns inte.

– Jag läste på sociala medier att hon spelar där samma dag. Vi har känt varandra länge så vi får kanske passa på att göra något framträdande tillsammans. Annars blir det en blandning av mitt solomaterial, väl valda The Ark-låtar och kanske några covers. Låtar som jag önskar att jag själv hade skrivit.

ANNONS

– Jag har med mig samma band som kompade under soloturnén för två år sedan. Fyra jätteduktiga musiker.

Utöver några egna spelningar i sommar uppträder Ola Salo med Helsingborgs Symfoniorkester på stadsfesten Hx i Helsingborg i början av augusti och därefter får han uppbackning av en storslagen militärorkester under Ystad International Military Tatoo.

– Min sommar är väldigt spretig med ganska skilda aktiviteter och framträdanden i olika sammanhang. Det är många repertoarer i mitt huvud just nu, säger han och fortsätter:

– Jag har även börjat spela in musik och har för avsikt att släppa något nytt efter sommaren. Eftersom jag tillhör den gamla skolan så önskar jag att det utmynnar i ett album, men vi får se.

Ola Salo

Född: 19 februari 1977 i Avesta, Dalarna. Uppvuxen i Rottne, Småland.

Gör: Låtskrivare, artist och kreatör, tidigare frontfigur i The Ark.

Bor: Malmö och skånska landsbygden.

Familj: Hustrun Anneli Pekula, döttrarna Judith, sju år, och Miriam, ett år.

Fritid: "Umgås med familjen, fixar i trädgården och försöker hålla kontakt med vänner".

Karriär (i urval): Bildade The Ark 1991 och var bandets låtskrivare och sångare fram till 2011 när gruppen upplöstes. Spelade rollen som Jesus i musikalen Jesus Christ Superstar, dels 2008–2009 på Malmö Opera men också på Göta Lejon i Stockholm 2012–2013. Debuterade som soloartist 2015 och gjorde huvudrollen i succémusikalen Hedwig and the angry Inch 2016. Han har sommarpratat i Sveriges Radio P1 vid två tillfällen och 2014 medverkade han i TV4:s Så mycket bättre.

ANNONS