Nostalgitripp på Sonjas veranda

Med Strömma Farmlodge har Marina Evertsson satt Tvååker på kartan och bidragit till ett uppsving för bygden. På Sonjas veranda erbjuder hon en nostalgisk resa tillbaka till en tid då tågen stannade i byn.

ANNONS
|

I Tvååker, utanför Varberg, visste alla vem Sonja Svensson var. Hon bodde hela sitt liv i det gamla järnvägshotellet mitt i samhället och på ålderns höst satt hon ofta ute på verandan och löste korsord.

– Sonja älskade sin veranda, säger Marina Evertsson, som bott på orten i drygt 20 år.

Marina, mest känd för att hon driver Strömma Farmlodge strax utanför Tvååker, berättar att hon började drömma om en verksamhet i det gamla järnvägshotellet i samma veva som hon flyttade hit.

– Jag hörde av mig till Sonja medan hon bodde här, men hon var inte intresserad av att sälja.

ANNONS

2018 gick Sonja Svensson bort, i en ålder av 94 år, och två år senare fick Marina och hennes sambo Claes Ivarsson möjlighet att köpa huset av hennes släktingar.

Fick ge namn åt caféet

I november 2022 öppnade Marina och Claes sin verksamhet i huset som innefattar café, restaurang och butik.

– Det kändes fint att få döpa det efter Sonja, säger Marina.

Tillsammans med Claes har hon renoverat huset i sekelskiftesstil och förmodligen skiljer sig interiören 2024 inte mycket från tiden då järnvägshotellet huserade i byggnaden, runt förra sekelskiftet.

Marina, som har en bakgrund inom tapet- och färgbranschen, berättar att alla rum är tapetserade i mönster som skapades mellan 1880 och1910. Inredningen, från bord och stolar till prydnadsföremål, härstammar från samma tid och är inköpta på olika loppisar eller inropade på auktion.

Husets stomme har de bevarat i originalskick. Alla rum är kvar på sina platser, vilket gör att det finns många små krypin för dem som vill fika ostört.

– Vi hade egentligen önskat ett större kök – nu lagar vi all mat och bakar alla kakor på en pytteliten yta – men vi ville inte hålla på och slå ut väggar. Det hade varit att döda husets själ, säger Marina.

ANNONS

Ambitionen är att besökaren ska få en genuin upplevelse.

– Det ska kännas i hjärtat att komma hit.

Inspirerad av fröken Friman

Dörrarna till verandan där Sonja brukade lösa korsord står öppna och från uteserveringen blåser sommardofter in och blandar sig med ångorna från nybryggt kaffe. På disken står klassiska bakverk uppradade, garnerade med ätbara små blommor. Här finns även en liten butikshörna som för tankarna till godisaffären i Pippi Långstrump.

– Själv hade jag fröken Friman i tankarna när vi planerade, säger Marina.

Vid öppningen hade hon en vision om att klientelet skulle bli ungefär detsamma som på Strömma, det vill säga mest unga och medelålders. Men till Sonjas veranda har även pensionärerna hittat.

De kommer inte bara från bygden; ordet har spridit sig och vissa reser långt för en fika här. Gösta Johansson, 85, till exempel. Han och hans fru har åkt från Gällinge strax söder om Kungsbacka. När Sommarhalland besöker Sonjas har de precis slagit sig ner vid ett bord med en kaffe och vaniljbullar.

– Jag har just varit hos doktorn och fått fantastiska besked. Jag fick tips att åka hit och fira, säger Gösta med det bredaste av leenden och får Marina Evertsson att lysa upp.

ANNONS

– Äldre är en kräsen målgrupp, det är fint att se att de kommer långväga för att fika här. Att kunna ge dem som redan varit med om mycket en ny upplevelse, det är häftigt.

Dels tror hon att det beror på miljön, som kanske påminner om barndomen.

– Men det är också ett kvitto på att vi gör bra fika!

Marina Evertsson

Ålder: 40 år.

Bor: Tvååker.

Familj: Sambo med Claes Ivarsson, tillsammans har de tre döttrar.

Gör: Driver Sonjas veranda året om och Strömma Farmlodge sommartid. På Strömma finns café, restaurang, glasskiosk, gårdsbutik och prylbutik, samt bed and breakfast. Här arrangeras också konserter och skördemarknad.

ANNONS