Arkivbild. Många av kvinnorna som föder barn i Halland är nöjda med förlossningsvården.
Arkivbild. Många av kvinnorna som föder barn i Halland är nöjda med förlossningsvården. Bild: STEFAN BENNHAGE

Nio av tio kvinnor i Halland nöjda med sin förlossningsvård

En stor majoritet av kvinnorna som föder barn i Halland är nöjd med förlossningsvården, enligt en rikstäckande enkät gjord av SKR.
”Det är i första hand medarbetarna som ligger bakom de goda resultaten”, säger Katarina Sibelius, verksamhetschef för kvinnohälsovården i Region Halland, i ett pressmeddelande.

ANNONS

En ny enkät från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) visar att nio av tio kvinnor i Halland känner sig trygga med sin förlossningsvård. SKR:s graviditetsenkät har besvarats av drygt 51 000 kvinnor runt om i landet varav cirka 5 000 Hallänningar.

Resultaten visar att 96 procent av kvinnorna skulle rekommendera sin egna förlossningsavdelning till andra gravida. Dessutom svarade nio av tio att de skulle rekommendera sin mödrahälsovård till blivande mammor.

”Graviditetsenkätens resultat visar att det finns mycket vi kan vara stolta över. Det är i första hand medarbetarnas yrkesskicklighet och engagemang som ligger bakom de goda resultaten”, säger Katarina Sibelius, verksamhetschef kvinnohälsovården Region Halland.

ANNONS

Trots de positiva resultaten visar enkäten också på områden med förbättringspotential. Bland annat upplever en fjärdedel av kvinnorna som haft fysiska besvär efter förlossningen att de inte vet vem de ska vända sig till. Därtill känner drygt två av tio kvinnor att de inte fått tillräckligt stöd vid amningsbesvär.

Ameli Norling som är chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner säger via pressmeddelande:

”Det är viktigt att alla gravida och nyförlösta kvinnor kan beskriva sina upplevelser, på så sätt kan vården fortsätta utvecklas utifrån kvinnornas behov. Även om de allra flesta har en positiv upplevelse behöver delaktigheten öka och kvinnor behöver få bättre information om vart de ska vända sig för att få rätt stöd efter sin förlossning.”

Fakta: Graviditetsenkäten

Sedan december 2020 erbjuds gravida kvinnor och nyblivna mammor i hela Sverige att svara på Graviditetsenkäten. Syftet är att fånga kvinnornas upplevelser av sin hälsa och deras erfarenheter av vården under graviditet, förlossning och tiden därefter.

Graviditetsenkäten genomförs som en del av överenskommelsen mellan Sveriges kommuner och Regioner (SKR) och staten för en för förbättrad förlossningsvård och kvinnors hälsa.

ANNONS