Mannen i vita bilen ett vida spritt rykte

Folklivsforskaren Bengt af Klintberg som studerat vandringssägner har hört historien om mannen i den vita bilen många gånger. – Det är ett gammalt rykte som kommer och går med jämna mellanrum. Det finns liknande rykten i utlandet men då är det ofta en svart bil, säger han.

ANNONS
|

Polisen varnar, skolorna informerar och barnen får med sig lappar till föräldrarna. Något brott har inte skett men en man i vit bil ska ha sökt kontakt med barn i Oskarström, Torup och Ullared.

Bengt af Klintberg har skrivit Råttan i pizzan och andra böcker om berättelser som sprids i samhället och även mellan länder. Berättelserna sprids med stor kraft och får ibland hjälp av massmedia som presenterar dem som verkliga händelser. Bengt af Klintberg skiljer på vandringssägner som är helt påhittade och rykten som har ursprung i någon verklig händelse. Mannen i den vita bilen är ett rykte, menar han då det faktiskt inträffat att män lurat med sig barn i en bil.

ANNONS

-Jag vet att det här ryktet cirkulerade i Helsingborg för inte så länge sedan, säger han

-Ofta är det föräldrar som tar upp det här för att de är oroliga över sina barn. Ryktets funktion är att varna barnen.

Men när historien kommer till barnen så kan den snabbt få överdrivna drag. Därmed kan vilken okänd man som helst i en ljus bil bli ett skrämmande bevis på att uppgifterna är sanna. Ett äldre exempel på ett panikrykte bland barn, som Bengt af Klintberg kallar det, handlar om Svarta damen som hade sitt ursprung i helt ofarliga svartklädda kvinnor som i barnens ögon blev mycket hotfulla.

I onsdags gick Hallandspolisen ut ett pressmeddelande om att barn i södra Halland hade kontaktats av en man i en vit bil. Inget barn har åkt med och ingen har skadats men det har upprättats fem anmälningar om ofredande.

Kommunikationschef Lars Grimbeck på Hallandspolisen känner till att Mannen i den vita bilen förekommer i ett seglivat rykte och klassas som en så kallad klintbergare.

-Ja vi vet det. Men samtidigt måste vi ta de här uppgifterna på allvar, säger han.

Polisen ska ha talat med samtliga barn i anmälningarna men det finns ingen samstämmig bild över hur mannen ser ut. Därmed vill polisen inte lämna ut något signalement. Det finns inte heller några säkra uppgifter om bilens utseende eller märke.

ANNONS

-Det viktiga är att man ringer 112 om det händer något. Då ökar chansen att polisen kan klara upp det här, säger Lars Grimbeck.

ANNONS