Hund dödad av varg utanför Varberg

Dreverhunden Jelly blev ihjälbiten av en varg i halländska Karl Gustav. Ägarna Anna-Jennie och Lenny Lyngsmark körde Jelly mot djursjukhuset men den knappt fyra år gamla hunden dog under bilfärden.
– Att berätta för vår son, som snart ska bli fyra år, om vad som hänt var bland det värsta jag varit med om, säger Lenny Lyngsmark.

ANNONS
|

Anna-Jennie Lyngsmark tog med sig jakthunden Jelly på tisdagseftermiddagen då de skulle träna på att jaga hare.

– Jag skulle bara släppa ut henne och låta henne springa fritt. Så jag promenerade med vår dotter i bärsele på magen och följde Jelly via gps.

När hunden började dra sig hemåt märkte Anna-Jennie att den plötsligt blev ovanligt stilla på gps:en och hon började gå mot där den befann sig. Precis då får hon ett samtal från grannen som säger att de sett en varg gå förbi precis utanför Anna-Jennies och Lennys hus, som ligger i Karl Gustav utanför Varberg.

– Jag förstod att det var illa så jag började springa med lilltjejen på magen mot Jelly, säger Anna-Jennie.

ANNONS

Väl framme låg hunden på marken illa biten av vargen. Anna-Jennie som själv är veterinär ringde maken och de körde sedan mot djursjukhuset men hunden klarade sig inte hela vägen fram.

– Man vet om att risken finns men detta känns mycket värre än vad jag trodde. Och att berätta vad som hänt för vår son som snart fyller fyra var det absolut värsta, säger Lenny Lyngsmark.

Lenny och Anna-Jennie bor i Karl Gustav och såhär dagen efter har det kommit fram att andra i området hade sett vargen innan händelsen.

– Att den har gått förbi så nära bebyggelsen och vårt hus känns inte bra alls. Det får en att känna att man inte vill vara kvar här med sina barn, säger Lenny.

Paret har inte sett varg i området tidigare men det händer till och från att observationer av varg sker i de mer glesbebyggda områdena omkring.

– Det är ju väldigt svårt med vargfrågan. Man vill gärna att de ska finnas i de djupa skogarna men det känns inte bra när de går på närmaste gårdsplan, säger Anna-Jennie Lyngsmark.

Länsstyrelsen genomför besiktning

Efter det att Jelly blivit biten skickade länsstyrelsen ut personal till platsen för besiktning.

– Vi har inte hunnit titta på hunden än men när vi undersökte spår på platsen kunde vi säkerställa att det mycket riktigt rört sig om en varg, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

ANNONS

Dagen före julafton skedde en liknande vargattack mot en hund drygt två mil bort i Svenljunga kommun. Om det rör sig om samma varg är i nuläget oklart.

Skulle detta kunna leda till att man tillåter skyddsjakt på just den här vargen?

– Vi vet ännu inte om det rör sig om samma varg. Enstaka händelser motiverar inte skyddsjakt men den här typen av händelser kan ligga till grund för ett sådant beslut. Det är när man befarar nya incidenter som man kan bevilja skyddsjakt, säger Martin Broberg.

Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att rapportera om man gör vargobservationer i närområdet. Det är av stor vikt för dem att få reda på om det handlar om en varg som gjort sig stationär i området eller ej.

ANNONS