Busväder med snö och blåst väntas

Under onsdagen skakas västkusten av ett riktigt busväder med blötsnö och stormbyar upp till 27 meter per sekund.

ANNONS
|

– En del träd kommer säkert att fällas under dagen, trafikanter bör ta det försiktigt och hålla sig observanta, säger Kristoffer Molarin på Foreca.

I dag drar ett besvärligt oväder med snö och blåst in över södra och mellerstaSverige.

Värst blir det i väst. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Hallands län, Sjuhäradsbygden och västra delarna av Jönköpings och Kronobergs län. I de områdena väntas det komma 10–15 centimeter blötsnö, vilket i kombination med kraftig vind kan leda till snödrev och mycket dålig sikt.

– Det har redan under natten börjat blås en hel del. På morgonen kommer vinden upp i 15–20 per sekund, säger Kristoffer Molarin.

ANNONS

En klass 1-varning har utfärdats för övriga Småland, Gotland, Blekinge, Skåne, Bohuslän och Göteborg samt Värmlands och Örebro län. SMHI varnar också för mycket hårda vindbyar i Södermanlands län och Stockholms län.

De kraftiga sydvästvindarna medför att vattenståndet stiger längs ostkusten från Ålands hav och norrut samt längs västkusten till 65–110 cm över medelvattenstånd, högst i norr och på västkusten, skriver SMHI.

Under förmiddagen kommer stormen att tillta ytterligare, i takt med att lågtrycket kommer in.

– Mitt på dagen finns det risk för rejäla stormbyar som kan komma upp i 25–27 meter per sekund. Detta kombineras med nederbörd under dagen. Och det kommer att påverka sikten på vägarna, så det gäller att ta det försiktigt.

Även inåt landet kommer det att blåsa på rejält. Hårda vindbyar och blötsnö riskerar att orsaka snödrev, vilket kommer att generera ett besvärligt vägunderlag.

Flera tåg och färjor i södra Sverige har ställts in. Trafikverket stänger några järnvägssträckor under onsdagen den 11 januari efter en klass 2-varning för snöfall och blåst som kan ge kraftig drivbildning i sydvästra Sverige.

– Vi följer väderutvecklingen noga och höjer vår beredskap vid behov. Att vi stänger vissa sträckor beror på träd som kan falla ner över kontaktledningarna och göra järnvägssträckorna strömlösa. Vi vill såklart inte riskera att resenärer blir sittande på ett strömlöst kallt tåg mitt i vintern, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

ANNONS

Även Västtrafik ställer in färjor under morgonen.

Påeftermiddagen kommer vinden och nederbörden sakta att avta. Och på tisdagskvällen förväntas uppehåll i hela Västra Götaland. Kristoffer Molarin säger att det finns stor anledning till försiktighet, om man behöver ge sig ut på vägarna under dagen.

– Folk måste ju dessvärre ta sig till jobbet. Ett stort antal träd kommer troligen att fällas under dagen. Och sikten kan bitvis vara dålig, så ta det lugnt!

ANNONS