Stämningsansökan har lämnats in till Varbergs tingsrätt.
Stämningsansökan har lämnats in till Varbergs tingsrätt. Bild: Annika Karlbom

Barnvåldtäkt kan lösas efter 16 år tack vare Dna-träff

Nioåringen våldtogs under dödshot i ett skogsområde. Nu, 16 år efter händelsen, har en man åtalats för brottet. Genom ett rutinmässigt Dna-prov i samband med ett annat sexbrottsärende kunde mannen i 35-årsåldern kopplas till den grova barnvåldtäkten.

ANNONS
LocationVästsverige|
|

I september förra året greps en man i 35-årsåldern i Halland. Misstankarna rörde sexualbrott mot barn på olika platser i Sverige.

Detta blev starten på ett omfattande utredningsarbete som nu resulterat i ett åtal. Stämningsansökan, som lämnats in till Varbergs tingsrätt, innehåller 34 punkter. Det rör sig om bland annat våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande. Dessutom kommer mannen att ställas inför rätta för grovt barnpornografibrott.

– Flera utredare och it-forensiker har arbetat med ärendet under det senaste året, säger Birgitta Dellenhed, chef för regionalt it-brottscentrum vid polisregion Väst, i ett pressmeddelande.

Våldtäkter på nätet

I mannens mobil kunde man bland annat se att han hade olika mappar döpta efter namn på unga flickor. Flickorna kunde identifieras och det visade sig att de var mellan åtta och tolv år när övergreppen skedde.

ANNONS

Enligt misstankarna har flickorna bland annat utsatts för våldtäkter. Det har skett både via nätet men i enstaka fall har han även träffat flickorna och förgripit sig på dem.

En flicka utsattes för tre övergrepp under en och samma dag. Detta skedde på en adress i Stockholmsområdet. Två av händelserna rubriceras som våldtäkt mot barn och den tredje som grov våldtäkt mot barn. Åklagaren beskriver det hela som ”hänsynslös och rått”.

Om flickorna sagt ifrån, att de inte ville skicka fler bilder eller filmer, har mannen hotat med att sprida vidare nakenbilder på dem.

Polisen skriver på sin hemsida att det handlar om ”ett systematiskt kontaktsökande via nätet som lett till att barn utsatts för sexuella övergrepp”.

– Barn är extremt utsatta på nätet och blir lurade utan att vuxna märker det. Föräldrar bör inte bara fråga sina barn hur de haft det i skolan på dagen, utan även hur de haft det på nätet under dagen och kvällen, säger Birgitta Dellenhed.

Dna-prov gav träff

I samband med gripandet av mannen tog polisen ett Dna-prov på honom. En körning i polisens register gav träff.

2005 våldtogs en nioårig flicka under dödshot i ett skogsområde i Östergötland. Gärningsmannens dna kunde då hittas och det kopplas nu till mannen i 35-årsåldern.

ANNONS

– Det är ännu ett exempel på hur viktigt det är att rutinmässigt dna-topsa i de fall vi kan göra det. Även brott som ligger långt tillbaka i tiden kan klaras upp, säger Birgitta Dellenhed i pressmeddelandet.

Vid brottstillfället bodde mannen i Östergötland.

Mannen nekar till brott.

ANNONS