Under 2020 bötfälldes 519 personer i Halland för mobilanvändning i trafiken.
Under 2020 bötfälldes 519 personer i Halland för mobilanvändning i trafiken. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Antalet bötfällda för rattsurfning väntas öka

Användningen av mobiltelefoner i trafiken fortsätter att vara ett problem trots lagen som förbjuder rattsurfning. Antalet bötfällda väntas öka under 2021 eftersom ett nytt system gör det enklare för polisen att utföra böter.

ANNONS
|

Från den 1 februari 2018 är det förbjudet för förare att ha mobiltelefonen i handen när de kör ett motordrivet fordon. Straffet för detta är böter och i speciella fall kan föraren även bli av med körkortet.

Under förra året bötfälldes 519 personer i Halland för mobilanvändning i trafiken. Hittills i år har cirka 55 bötfällts.

– De som blivit bötfällda är de som har erkänt brottet, men sen finns också ett mörkertal bland dem som inte erkänner, säger Hans Qvant, trafikpolischef i Halland.

Antalet bötfällda för mobilanvändning i trafiken kommer enligt Hans Qvant att öka under 2021. Ett nytt instrument för att göra hanteringen av att skriva böter enklare ska resultera i att fler blir bötfällda och förhoppningsvis ge minskad mobilanvändning i trafiken.

ANNONS

Sedan lagen trädde i kraft har polisen sett stor skillnad på hur förare använder mobiltelefonen i trafiken eftersom alla är medvetna om lagen.

– Nu försöker folk dölja det mer, ingen sitter med telefonen på ratten, men det gör bara att fler tappar fokus när man samtidigt ska dölja att man gör det, säger han.

Hur mycket trafikolyckor som sker i samband med mobilanvändningen är dock svårt att säga.

– Det är ett stort mörkertal, ofta kan vi ana vid oförklarliga olyckor att det skett i samband med mobilanvändning, men ingen erkänner det, säger Hans Qvant.

ANNONS