Försvunne kajakpaddlaren kunde inte återupplivas

En försvunnen kajakpaddlare hittades efter ett stort sökpådrag. Mannen försvann under fredagskvällen i havet mellan Varberg och Falkenberg och var kraftigt nedkyld och medvetslös när han hittades. Mannen kunde inte återupplivas. – Sjukvårdarna gjorde hjärt- och lungräddning men det konstaterades på sjukhus att han var avliden, säger Peter Adlersson vid polisen.

ANNONS
|

Räddningspådraget inleddes vid 23-tiden på fredagen.

Insatsen påbörjades efter att en man i 30-årsåldern, som skulle paddla kajak mellan Apelviken i Varberg och Glommen i norra Falkenberg,inte kom fram.

Mannen beskrivs som en van och vältränad kajakpaddlare. Enligt Sjöfartsverkets kommunikatör Eva Nordström började han paddla vid 18-tiden på fredagen. När han inte var framme vid Glommen vid 21-tiden på fredagen slog hans familj larm. Turen var beräknad att ta cirka tre timmar.

– Vi började söka vid 23-tiden igår kväll då vi larmade enheterna. En helikopter från Sjöfartsverket har deltagit i sökandet och vi har också haft tre båtar från Sjöräddningssällskapet som har varitute och sökt av området, sägerLotta Nilsson vid Sjö- och flygräddningscentralen.

ANNONS

Vid 9.30-tiden på lördagsmorgonenanträffades en person i vattnet av en räddningshelikopter.

– Vi har hittat en person i sökområdet. Identiteten på personen är inte fastställd. Personenplockades upp i helikoptern där man inledde hjärt- och lungräddning. Personen flögs sedan till en väntande ambulans som körde till Halmstads sjukhus, säger Eva Nordström kommunikatör vidSjöfartsverket.

Polisen kan nu bekräfta att personen som plockades upp i helikoptern är samme person som försvann igår kväll.

– Den dödeär identifierad som den saknade kajakpaddlaren och anhöriga är underrättade. Mannen anträffades utanför Falkenberg i vattnet, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Sökningarna efter kajakpaddlaren pågick hela natten mot lördagen.Vid halv sextiden på lördagsmorgonen avlöstes de första styrkorna som sökte av området av nya båtar. Även polisen har deltagiti sökandet och har letatefter mannens kajak längs stränderna mellan Varberg och Falkenberg.

– Enheterna som sökte i natt har gjort ett bra arbete och är trötta nu. Nukommer nya fräscha enheter och söket fortsätter, berättadeLotta Nilsson under insatsen.

Under lördagsmorgonen avlöstes denförsta helikoptern som flögs ner från Göteborg av en helikopter från Ronneby i Blekinge. Även Kustbevakningen sattein flyg i sökandet efter mannen.

– Det är ett stort sökpådrag. Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen har båtar som deltar i sökandet och vi har också en egen lotsbåt som deltar. Frivilliga flygkåren, FFK, finns nu också plats för att hjälpa till, berättadeEva Nordström under sökandet.

ANNONS

Hon berättar att mannen hade flytväst på sig under kajakturen. Mannen hade dock ingen mobiltelefon på sig, vilket har gjortatt polisen inte har kunnatpejla hans position.

ANNONS