Northvolts vd Peter Carlsson. Arkivbild.
Northvolts vd Peter Carlsson. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Northvolt varslar – 1 600 tvingas gå

1 600 personer får lämna den krisande batteritillverkaren Northvolt. Det rör sig om 1 000 anställda i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.
– Det är otroligt tråkigt att behöva meddela detta, säger vd Peter Carlsson till Ekot.

ANNONS

Peter Carlsson framhåller att batteritillverkaren måste se till att vidta "rätt åtgärder vid rätt tidpunkt som svar på motvinden på fordonsmarknaden".

"Vi behöver nu fokusera all energi och investeringar på vår kärnverksamhet", skriver Carlsson i ett pressmeddelande.

I Skellefteå kommer utvecklingen av projektet Northvolt Ett att stoppas. I Västerås kommer program och expansionsplaner på Northvolt Labs att bromsas och på huvudkontoret i Stockholm kommer verksamheten att reduceras.

"Otroligt tråkigt"

Trots beskedet är Northvolt fortsatt fast beslutet att etablera en bas för batteriproduktion på hemmaplan, men menar att åtgärden är nödvändig för att anpassa sig till "rådande verklighet".

"Jag och alla mina kollegor på Northvolt kommer att göra allt vi kan för att stötta de kollegor som så småningom kommer att lämna företaget", säger Carlsson.

ANNONS

Åtgärderna sker för att minska på kostnaderna, minska behovet av kapital och därigenom snabbare komma till lönsamhet, säger vd:n till Ekot i Sveriges Radio.

– Det är otroligt tråkigt att behöva meddela detta, men det är nödvändigt för bolagets långsiktighet, säger Peter Carlsson till radion.

Han medger att det har tagit längre tid än väntat att få fart på bolaget, men är övertygad om att marknaden kommer att tiodubblas på 10-15 års sikt.

– Det här är fortfarande framtiden för elektrifiering, för omställning. Fundamentalt finns intresse för att investera i detta, säger Carlsson.

Stora problem

Han vill dock inte kommentera om företaget har nya investerare på gång.

– Vi jobbar kontinuerligt i en dialog med våra investerare och när jag har mer information kommer jag att komma tillbaks kring detta.

För ett par veckor sedan meddelade Northvolt att man stänger ned en del av fabriken i Skellefteå, med cirka 300 anställda. Det har stormat en hel del kring bolaget den senaste tiden, man har stora problem med att få fart på produktionen, kunder som klagar och en finansiering på upphällningen. Personer som kommit till Skellefteå från andra länder för att arbeta har sagts upp första dagen – innan de ens hunnit börja.

ANNONS

Regeringen har tidigare uppgett att det inte är aktuellt att gå in med pengar i bolaget. Statsminister Ulf Kristersson (M) upprepade samma besked på måndagen.

Fakta: Northvolt

Northvolt grundades 2016 av nuvarande vd:n Peter Carlsson och Paolo Cerruti, båda med bakgrund på Tesla, samt finansmännen Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz.

Målet var att tillverka världens grönaste batterier för användning i bland annat elfordon.

Företaget har sedan dess växt kraftigt och tagit in investeringar på över 150 miljarder kronor.

Enligt den senaste kvartalsrapporten hade Northvolt vid 2023 års utgång 5 850 anställda, däribland 2 900 i Skellefteå, 650 i Västerås, 11 i Borlänge, 342 i Polen, 222 i USA, 35 i Kanada och 34 i Tyskland.

Företagets största delägare i procent (den 31 december 2023): Volkswagen 21, Goldman Sachs Asset Management funds 19,2, Vargas Holding 7,2, Rocarma 6,7, Arbejdsmarkedets Tillægspension 5,1.

Källa: Northvolt

ANNONS