EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Arkivfoto.
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Arkivfoto. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Mångmiljardsmällar för Google och Apple

Miljardsmällar väntar för både Apple och Google när två långvariga rättsfall avgjorts i EU:s domstol.
Företagen måste betala sammanlagt motsvarande nästan 180 miljarder kronor.

ANNONS

Tisdagens två domar är en rejäl fjäder i hatten för EU:s danska konkurrenskommissionär Margrethe Vestager som länge drivit de båda fallen.

– En stor seger för EU:s medborgare och skattemässig rättvisa, säger hon själv på en presskonferens i Bryssel.

För Google handlar det om böter på 2,4 miljarder euro – omkring 28 miljarder kronor – för att bolaget missbrukade sin dominerande ställning på marknaden genom att gynna egna produkter.

Statsstöd?

För Apple handlar det om betydligt mer. Totalt är det 13 miljarder euro – omkring 150 miljarder kronor – som kommissionen anser att Irland borde ha krävt in i skatt. När Apple i stället erbjöds omfattande skattelättnader tolkas det som ett otillåtet statsstöd.

ANNONS

Apple reagerar med besvikelse.

"EU-kommissionen försöker retroaktivt ändra reglerna och ignorerar att vår inkomst redan beskattats i USA, i enlighet med internationell skattelagstiftning", uppger en talesman för Apple enligt tidningen The Irish Times.

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att Apple sedan tidigare reserverat 13 miljarder euro i väntan på utslaget – en summa som motsvarar två kvartals försäljning av bolagets Mac-datorer. Det senaste kvartalet uppgick företagets totala försäljning till 85 miljarder dollar som jämförelse.

Ingen stor börseffekt

Marknadsmässigt har heller inte domen fått någon större påverkan. I förhandeln på New York-börsen är Apples aktie svagt ned, minus 1 procent.

Både Irlands regering och Apple protesterade mot skattekraven när de meddelades 2016. Fyra år senare fick de också rätt i en lägre instans av domstolen, vilket dock överklagats av EU-kommissionen. Tisdagens utslag i EU:s domstol gör att sista ordet i fallet nu är sagt.

"Irland kommer naturligtvis att respektera vad domstolen kommit fram till. Processen för att överföra pengarna. . . till Irland kommer nu att inledas", sägs i ett regeringsuttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS