Spansk tapaskänsla

Än finns det tid att grilla. Smårätter och spett går extra snabbt och lätt. Nu bjuder vi på tapas på grillen.

ANNONS
|

Jag vågar vägra jeans och strumpor ett tag till. Det funkar fortfarande alldeles utmärkt både att gå barbent och att ta morgondopp.

Bara för att skolorna har startat behöver det inte betyda att vi nödvändigtvis måste ta farväl av sommaren helt och hållet. Skördesäsongen har anlänt och naturen har massor av gott att bjuda på. Så ha inte alltför bråttom med att ställa in grillen. Några sköna sensommarkvällar lär det fortfarande finnas kvar.

Är man av den åsikten att det verkar onödigt stökigt att fortsätta grilla vill jag slå ett slag för tapas. De berömda spanska smårätterna kan egentligen bestå av i stort sett vad som helst – alltifrån en ensam räka till en rejäl bit potatisomelett.

ANNONS

Vid det här laget har du antagligen stött på padrones, om inte annat så i grönsaksdisken. De småstarka minipaprikorna som blir så galet goda av att få svartna på grillen (eller i stekpannan) och strösslas med flingsalt. Kruxet är bara att de så lätt trillar ner mellan spjälorna i grillgallret. Lösningen stavas som så ofta grillspett – alla grillskrajas räddare i nöden. Kompletterar man sedan härligheten med några slantar chorizokorv börjar smaklökarna dansa flamenco av lycka.

Eller kombinera de ljuvliga sensommartomaterna med grillat bröd och en touch av vitlök och du har världens enklaste smårätt – pan con tomate, vilket betyder just vad det låter som: ”bröd med tomat”.

Stenfrukternas tid är också inne. Att grilla nektariner, persikor eller plommon är ett förnämligt sätt att få fram lite extra saftighet och sötma. Här fick nektarinerna sällskap av saltgnisslig halloumiost, surdegskrutonger och lite chilihetta.

Sedan kan måltiden börja. Inne eller ute. Vädret väljer. Men låt grillen jobba lite till.

Läs fler recept här!

Recept

Pan con tomate

4 portioner, 15 minuter

Klassisk spansk tapasrätt som fungerar utmärkt att tillaga på grillen. Urgott så här års när tomaterna är som allra, allra godast.

cirka 1 dl olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

1/2 baguette eller liknande

1 vitlöksklyfta

2 riktigt mogna tomater

1 tsk rökt paprikapulver

färsk basilika

Gör så här:

1. Häll upp en rejäl skvätt olivolja i en djup tallrik. Salta och peppra.

2. Skär brödet i ganska tjocka skivor. Doppa i olivoljan och låt det suga åt sig oljan en liten stund.

3. Grilla sedan brödskivorna på båda sidor på indirekt värme tills det fått fin färg och blivit lite knaprigt. Dela vitlöksklyftan på längden och gnid in brödet med snittytan. Lägg åt sidan medan du fixar resten. Det gör inget om brödet kallnar, då blir det bara krispigare.

4. Hacka tomaten ganska fint. Mixa med stavmixer tillsammans med 2 matskedar olivolja och det rökta paprikapulvret. Smaka av med salt och peppar.

5. Fördela sedan tomatröran ovanpå brödskivorna. Använder du en gaffel blir det inte så slabbigt.

6. Garnera med basilikablad och servera genast.

Padronespett med chorizo

4 portioner, 15 minuter

Vissa kallar dem grillpaprikor, andra padrones. Goda är de hur som helst, speciellt att grilla. Tillsammans med chorizokorv blir de perfekta som tapas och trevliga små aptitretare.

200 g padronepaprikor

cirka 150 g tunt skivad chorizo

eventuellt 1–2 tsk honung

flingsalt

1 nypa rökt paprikapulver

Gör så här:

1. Blötlägg 12 grillspett (om de är av trä) i minst 10 minuter.

2. Varva padronepaprikor med chorizoskivor på spett, vik korvskivorna dubbla så sitter de kvar bättre.

3. Grilla i cirka 2 minuter per sida, eller tills paprikorna börjar svartna och korven fått lite färg.

4. Ringla över lite honung (kan uteslutas) och strö över flingsalt och rökt paprikapulver.

5. Du kan också tillaga spetten i stekpannan. Bryt eller skär i så fall av själva pinnarna om de inte får plats i pannan.

Halloumispett med nektariner, surdegskrutonger och jalapeño

4 portioner, 20 minuter

Halloumi, eller en svensk motsvarighet som exempelvis eldost, är något av det enklaste man kan grilla. Här får ostens sälta fint sällskap av nektariner som blir extra söta av en stund på grillgallret. Skippa brödet om du är ute efter en mer koncentrerad smak.

2 halloumiostar, alternativt eldost eller liknande

1 citron (skal och saft)

2 vitlöksklyftor

4 väl mogna nektariner (alternativt persikor)

1 tsk torkad oregano

2 jalapeño, hackade

olivolja

2–3 tjocka skivor surdegsbröd

flingsalt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Blötlägg grillspett (om de är av trä) i minst 10 minuter.

2. Skåra halloumin med en vass kniv i ett rutmönster och dela sedan varje ost i sex rejäla bitar.

3. Riv ner citronskal och vitlök i en bunke.

4. Kärna ur nektarinerna. Det går enklast om man först halverar dem och sedan vrider av andra halvan. Riv ner en halv nektarin i bunken och se till att få med all vätska. Tillsätt oregano, jalapeño, citronsaft och en rejäl skvätt olivolja. Salta och peppra.

5. Bryt eller skär brödet i ungefär lika stora bitar som halloumin och häll ner i bunken tillsammans med nektarinerna. Blanda väl med riktigt rena händer och se till att marinaden täcker överallt. Låt gärna stå och samla smak en stund.

6. Trä sedan upp halloumi, klyftade nektariner och krutonger på spett och varva efter eget huvud och humör. Grilla i cirka 3 minuter per sida eller tills osten fått fin färg och börjat mjukna och brödet blivit lite knaprigt.

Att dricka till

Dignitat Cava Brut Nature (78768), 115 kronor.

Alkoholfritt: Oddbird Spumante Non Alcoholic (19019), 88 kronor.

ANNONS