Höstmenyn pimpas med pumpa

Pumpa är pricken över i när det handlar om höstmat. Snyggt, festligt och smakrikt. Pimpa din middag med den orange frukten.

ANNONS
|

Vare sig vi vill det eller ej har fenomenet halloween tagit sig in i den svenska kulturen på allvar. Det går knappt att undvika längre.

Och bakar man inte spökbakelser så placerar man kanske åtminstone ut pumpor som pynt på hustrappan. Men man kan ju med fördel också tillaga dem.

Nu är vi kanske inte helt vana vid att äta just pumpa. Smaken kräver ibland viss tillvänjning. Mitt främsta knep för att få lite fjong på den tämligen tama pumpasmaken är att fläska på ordentligt när det kommer till smakkompisar. Först och främst behövs någon form av syra, förslagsvis lime, citron, vitt vin eller vinäger. Chili och ingefära är andra pumpavänner som man inte behöver vara blygsam med. Personligen tycker jag att rökiga smaker gör sig lite extra fint till just pumpa. Salvia, timjan, nötter och spiskummin är också prima sällskap.

ANNONS

Men det gäller att välja rätt sort. Butternut (ser ut som en stor jordnöt) och muscat är mina favoriter. De är lätta att hantera och har en god smak som inte är alltför sötjolmig. Hokkaido är en annan bra matsort.

När du köper en pumpa ska den vara fast och hård samt låta lite ihålig när du knackar på skalet. En hel pumpa håller i evigheter i kylskåpet, medan delad bör användas inom en vecka.

Inför det här reportaget åkte jag till en så kallad pumpapatch utanför Smygehamn på Söderslätt i Skåne för att botanisera. Självplock av pumpor är ett populärt fenomen i USA, och blir allt vanligare även här. Det är något jag varmt kan rekommendera om du råkar ha någon pumpaodling i närheten. Ett roligt nöje för hela familjen och mycket, mycket billigare än i mataffären.

För det är något med dessa färggranna gurkkusiner som får en på gott humör vid blotta anblicken. Och de duger till bra mycket mer än att karva ut till läskiga ansikten.

LÄS MER:Brist på pumpor inför halloween

LÄS MER:Här kan du spökvandra och få Halloween-stämning

Läs mer om mat här!

Recept

Pumpafondue

4 portioner, 1 timme

Väldigt läckert – i dubbel bemärkelse – sätt att servera pumpa på. Imponerar garanterat!

4 små pumpor

olivolja

150 g grevéost, riven

150 g lagrad cheddar, riven

100 g brie, i bitar

2 msk majsstärkelse (till exempel Maizena)

1 tsk senapspulver

1/2 dl crème fraiche

2 dl torr cider eller vitt vin, alternativt alkoholfri variant

2 schalottenlökar, tunt skivade

2 vitlöksklyftor, rivna

salt

nymalen svartpeppar

1 dl cornichons, hackade

1 msk kapris, hackad

1 liten knippa bladpersilja, hackad

bröd till servering

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Skär av ett lock på pumporna och gröp ur fröna. Placera pumporna på en plåt, ringla över lite olivolja och lägg tillbaka locken. Baka i cirka 30 minuter eller tills de mjuknat, men fortfarande håller formen (tiden beror på storleken).

3. Placera all ost i en bunke. Rör ner majsstärkelse, senapspulver, crème fraiche och cider (eller vin). Tillsätt schalottenlök, vitlök, lite salt (tänk på att osten är salt) och peppar. Fördela blandningen mellan pumporna.

4. Ställ in i ugnen i 10–15 minuter eller tills osten har smält och bubblar.

5. Blanda cornichons, kapris och persilja. Tillsätt lite olivolja och toppa varje pumpa med en sked av blandningen och servera resten vid sidan om.

6. Doppa brödet i osten och ät av pumpan samtidigt.

Pumpasallad med brynt smör och burrata

2–3 portioner, 25 minuter

Härlig höstsallad med krämig burrata.

600 g pumpa

50 g smör

30 g hasselnötter, grovhackade

1 1/2 msk äppelcidervinäger

2 msk granatäppelkärnor

1 tsk lönnsirap eller honung

1/2 dl russin

70 g babyspenat

1 burrata

1 nypa sumak (finns i Mellanösternbutiker alternativt välsorterade mataffärer)

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Skala pumpan, ta bort kärnorna (kan rensas och rostas och serveras till) och skär fruktköttet i kuber.

3. Smält smöret i en vid stekpanna på medelvärme. Tillsätt pumpan, sänk värmen och stek tills den får fin färg runt om. Lägg pumpan åt sidan, häll av och spara det brynta smöret.

4. Placera pumpan på en plåt med nötterna och rosta i ugnen i 5 minuter eller tills pumpan mjuknat lite och nötterna fått lite färg.

5. Vispa ner vinägern i smöret. Tillsätt granatäppelkärnor, lönnsirap (eller honung) och russin.

6. Fördela spenat på ett fint fat, lägg på pumpan och ringla över lite dressing. Toppa med burrata, rostade nötter och resten av dressingen. Strö över sumak.

Pumpapasta med salsiccia och salvia

4 portioner, 35 minuter

Mumsig höstpasta med enkla medel.

1 pumpa, cirka 600 g, till exempel muscat eller butternut

cirka 100 g rå salsicciakorv

1 hel torkad chili

1 gul lök, hackad

4 hela skalade vitlöksklyftor

salt

nymalen svartpeppar

1 citron

olivolja

400 g pasta

2 msk smör

1 kruka färsk salvia

färskriven parmesan

Gör så här:

1. Skala pumpan och skär i tärningar.

2. Bryt isär innanmätet i korvarna och stek tills köttet får fin yta. Tillsätt chili och lök och stek tills löken mjuknat. Häll i pumpatärningarna med vitlöksklyftorna. Stek tills pumpan mjuknat och fått lite färg. Salta och peppra, riv över citronskalet och pressa över lite saft på slutet. Lyft bort vitlöken och chilin.

3. Koka pastan al dente under tiden. Spara en mugg av kokvattnet, låt pastan rinna av och häll sedan ner i stekpannan. Tillsätt lite kokvatten och rör om kraftigt. Salta och peppra.

4. Smält smöret och lägg i salviabladen när det börjar bubbla. Stek i cirka 30 sekunder eller tills de blir frasiga.

5. Ringla smöret med salviabladen över pastan. Riv över massor med parmesan och peppra lite extra.

Att dricka till

Vouvray Domaine Des Lauriers (6288), 149 kronor.

Alkoholfritt: Maglehem n:o 4 Alkoholfri (11575), 55 kronor för 63 cl.

ANNONS