Dags att ge riset huvudrollen

Ris är rasande gott – basmat som man knappt ens reflekterar över. Aromatiskt smaksatt ris är ännu godare.

ANNONS
|

På senare tid har det blivit något av en sensation på sociala medier, vanligt hederligt ris som fått en helt ny kostym. På engelska kallas det ”aromatic rice” och är tyvärr lite svåröversatt. Men det handlar helt enkelt om att använda riset som ett slags transportmedel för djupare och mer intensiva smaker. Ris i sig kan i sina bästa stunder smaka fantastiskt gott, men det har också en tämligen oöverträffad förmåga att suga åt sig andra, låt oss säga lite klatschigare, smaker.

Att redan från början ge riset huvudrollen blir ett effektfullt sätt att vända på steken. Vi är så itutade att en sked ris är ett tämligen anonymt tillbehör, som på sin höjd används för att suga upp eventuell sås med. Måhända funderar vi över om det passar bäst med jasmin eller basmati, om ens det.

ANNONS

I många kök har riset sedan länge fått en helt annan roll. För vad vore väl livet utan en ljuvligt krämig risotto? Och har man en gång huggit in på en perfekt paella lär man knappast ångra sig. I såväl Mellanöstern som Indien tillsätts sedan gammalt kryddor som kardemumma, kanel, kryddnejlikor och spiskummin i riskoket för att ge det doftande aromer.

Men med konceptet aromatiskt ris – låt oss för enkelhetens skull kalla det så – tar man konceptet ett snäpp längre. Ingredienser med extremt mycket smak tillförs redan från början för att fullkomligt dundra in smak i de små rara riskornen medan de tillagas. Resultatet blir en kulinarisk upplevelse som i många fall snarare kan betraktas som huvudrätt än blygsamt anonymt tillbehör.

I dessa snåltider är ris en skåpvara vi inte vill vara utan.

Läs mer om mat här!

Recept

Aromatiskt kryddris med tomat och gyllenstekt lök

4 portioner, 40 minuter

Som en jordenruntresa i ris.

4 dl basmatiris, alternativt svenskt havreris

1 dl solrosolja

2 gula lökar, tunt skivade

4 kardemummakapslar, bankade

1 kanelstång

6 kryddnejlikor

3 lagerblad

8 svartpepparkorn

1 msk tomatpuré

7 1/2 dl hönsbuljong

Gör så här:

1. Skölj riset i en sil med kallt vatten tills vattnet blir klart. Låt rinna av och ställ åt sidan.

2. Hetta upp oljan, men spara 1 matsked, i en stor kastrull eller stekpanna. Tillsätt löken och stek på medelvärme i 10 minuter tills den blir riktigt gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.

3. Hetta upp resten av oljan i en kastrull. Tillsätt kardemummakapslar, kanelstång, nejlikor, lagerblad, pepparkorn och tomatpuré. Fräs i 1 minut eller tills tomatpurén karamelliserats lite.

4. Tillsätt riset och låt det fräsa kort innan buljongen hälls på. Sänk värmen och låt sjuda under lock i cirka 20 minuter eller tills all vätska kokat bort. Ta bort från plattan och rör om med en gaffel.

5. Häll ner löken och blanda väl. Servera till exempel till köttbullar eller liknande.

Aromatiskt ingefärsris med bacon

4 portioner, 45 minuter

Mumsigt värre och gravt beroendeframkallande.

4 dl jasminris, alternativt svenskt havreris

eventuellt olja till stekning

1 paket bacon, à 140 g, strimlad

6 vitlöksklyftor, finhackade

cirka 5 cm färsk ingefära, finhackad

1 tsk gurkmeja

7 1/2 dl hönsbuljong

2 salladslökar, finskurna

Gör så här:

1. Skölj riset i en sil med kallt vatten tills vattnet blir klart. Låt rinna av och ställ åt sidan.

2. Häll eventuellt lite olja i en vid stekpanna som har lock. Sprid ut baconet i pannan och stek på medelvärme tills fettet börjat smälta och köttet fått fin färg.

3. Tillsätt vitlök och ingefära i baconfettet och stek under omrörning i 1 minut. Tillsätt riset och gurkmeja och blanda väl. Slå på buljongen och rör om.

4. Låt allt koka upp, sänk värmen och låt sjuda sakta under lock tills all vätska kokat bort, i cirka 20–25 minuter. Om riset inte hunnit bli färdigt kan du tillsätta lite mer vatten.

5. Strö över salladslök och servera som ensamrätt eller som tillbehör till exempelvis stekt kyckling.

Kimchiris med broccoli och stekt ägg

4 portioner, 20 minuter

Det går att göra överblivet ris till en supermiddag, exempelvis med smak av koreansk kimchi. Tillsammans med broccoli och ägg blir det en rejäl måltid.

cirka 8 dl kokt jasminris, alternativt svenskt havreris

1 broccolihuvud

2 dl kimchi + extra till servering

olja

4 salladslökar, finskurna

salt

4 vitlöksklyftor, finhackade

3 cm färsk ingefära, finhackad

1 msk sesamolja

2 msk japansk soja

4 ägg

salt

rostade sesamfrön

Gör så här:

1. Låt riset svalna om det inte redan är kallt.

2. Dela broccolin i buketter och skiva stammen.

3. Krama kimchin så att all vätska försvinner och hacka grovt.

4. Hetta upp olja i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt broccolin och hälften av salladslöken. Salta lätt och fräs utan att röra tills broccolin börjar ta färg. Ta upp blandningen och lägg åt sidan.

5. Häll i lite mer olja i pannan och fräs kimchi, vitlök och ingefära någon minut tills det börjar dofta. Fös åt sidan i pannan. Tillsätt lite mer olja och häll ut riset på den tomma ytan bredvid kimchin. Häll över sesamolja och soja. Blanda ihop alltsammans och stek på medelvärme i cirka 5 minuter utan att röra om. Riset ska få en knaprig skorpa undertill.

6. Stek äggen under tiden och salta.

7. Tillsätt broccolin, bryt sönder riset och låt allt bli varmt.

8. Fördela ris och broccoli på tallrikar och servera med ägg, extra kimchi och lite soja. Toppa med sesamfrön.

Att dricka till

Oppigårds Norn Pale Ale (82910), 24:90 kronor för 33 cl.

Alkoholfritt: Maglehem n:o 4 Alkoholfri (11575), 55 kronor för 63 cl.

ANNONS