På turné. Saxofonisten Marius Neset bjuder på musik från plattan "Golden Xplosion" vid konserten i Halmstad.
På turné. Saxofonisten Marius Neset bjuder på musik från plattan "Golden Xplosion" vid konserten i Halmstad.

Marius Neset utnyttjar hela registret

ANNONS
|

Från den energirika gruppen Jazz Kamikaze har Marius Neset inte oväntat utvecklat en framgångsrik karriär i olika konstellationer och med flera skivor bakom sig.

Albumet ”Golden Xplosion”, varifrån de flesta av kvällens kompositioner har hämtats, har fått översvallande recensioner. Halmstad utgör början på en längre turné i bland annat Storbritannien och kvartetten har en ny sättning med Laholmsbördige Magnus Hjorth på piano.

Marius Neset släpper en ny skiva 25 mars och något smakprov fick vi från den under konserten.

Neset inleder ensam på tenorsax med ”Intermezzo”. Han utnyttjar hela registret men lägger ovanligt stor tonvikt på de riktigt låga tonerna och uppnår på så vis en djup sensualitet. Skarvlöst går man över i dess raka motsats, ”City on fire”, i högt tempo och full av markeringar, kontraster som var lite typiska för spelningen.

ANNONS

I de snabbare partierna påminner Neset om en kråmande hårdrocksgitarrist. Ibland anar jag även en viss förkärlek för att lyfta fram jazz- och funkschabloner med glimt i ögat.

I nästa ögonblick andas och stöter han tonlöst och rytmiskt i instrumentet, riktigt läckert. I ett par partier använde han sig av tunga ekoeffekter, delaypedal och expanderar då saxofonens möjligheter.

Kvartetten utgörs av lysande instrumentalister vars olika karaktärer samverkar så väl man kan önska. Efter Marius Nesets och Martin Frances (trummor) frenetiska och krävande utfall blir Hjorths lyriska pianospel en välkommen kontrast ihop med Petter Eldhs kontrabas.

Kompositionerna känns från och till väldigt fria men den uppmärksamme noterar att Hjorth och France följer noterna noga och kvartetten förenas med imponerande timing. Frances trumspel är oerhört närvarande med sina synkoperade markeringar och rika cymbalspel.

Som avslutning bjuder man på den bländande vackra ”Angel of the north”. Just då börjar det snöa ute och bibliotekets interiör avspeglar sig i fönstren som en turkos glaciär.

ANNONS