Logga Hallands affärer
Köttbrist har gjort att Ica Maxi Flygstaden har satt upp skyltar för att informera kunderna om läget. Ralf Teebay på Gudagott och Marcus Peghmo på Citygross är medvetna om problemet men intygar att det inte märks av i deras butiker.
Köttbrist har gjort att Ica Maxi Flygstaden har satt upp skyltar för att informera kunderna om läget. Ralf Teebay på Gudagott och Marcus Peghmo på Citygross är medvetna om problemet men intygar att det inte märks av i deras butiker. Bild: Jari Välitalo

Magert med nötkött i diskarna efter torkan 2018

Sommartorkan 2018 har nu fått efterspel i landets matvarubutiker. I diskarna i Halmstad är utbudet av främst svenskt nötkött begränsat, men än är det ingen ko på isen för kunderna.
– Här i butiken märker vi inget just nu, säger Marcus Peghmo, butikschef på City Gross.

ANNONS
|

På grund av den heta sommaren 2018 kunde många bönder inte förse alla sina djur med foder under vintern vilket renderade i att vissa valde att dra ned på sin besättning. Färre kor blev dräktiga och eftersom det tar tid att föda upp kalvar märks bristen i mataffärerna först nu.

En ökad efterfrågan av kött under pandemin har också spätt på bristen.

På Ica Maxi Flygstaden har skyltar satts upp för att informera kunderna om situationen.

LÄS MER:Kraftig ökning av e-handlad mat – Maxi Flygstaden bygger ut

– Kalvkött och lammkött är det som är störst brist på. Enligt de prognoser vi har fått till oss vet vi att läget kommer att vara ansträngt åtminstone någon månad till, säger Fredrik Nilsson, driftschef på Ica Maxi Flygstaden.

ANNONS

Fortfarande välfyllt i köttdiskarna

Men även om matbutikerna märker av bristen är det inte säkert att kunderna gör det. HP:s rundringning visar att det fortfarande är välbeställt i stadens köttdiskar.

– Vi ser till att ha hemma av allting, och det har vi gjort hela tiden. Det är främst att bredden på förpackningar inte är lika stor. Nu har vi kanske två, tre förpackningar i stället för fem, säger Fredrik Nilsson.

På gårdsbutiken Gudagott har man lyckats undvika problemet tack vare småskaligheten. När foderpriserna gick genom taket 2018 valde ägaren Ralf Teebay, som även driver Gudmundsgården i Slöinge, att höja priset i butik.

– Inga kunder klagade och alla kunde behålla sina djur. Vi är sju bönder som samarbetar och vi har en fastlagd produktion så för oss har bristen inte haft så stor betydelse, berättar Ralf Teebay.

Kunderna märker inget

På City Gross har bristen inte heller blottats för kunderna.

– Vår centrala kontaktperson märker av bristerna men här i butiken märker vi inget just nu. Det vi märkte var till nyår när man körde kampanj på oxfilé. Det är bara en filé på varje djur ju och då är det svårt att få volymerna, berättar Marcus Peghmo, butikschef på City Gross.

Stefan Strid, färskvaruchef på Ica Maxi Högskolan, har inte behövt sätta upp några varnande skyltar likt butiksnamnen på Flygstaden.

ANNONS

– Jag upplever att vi får av allting så det har inte känts som något behov av att sätta upp skyltar. Det finns inte så mycket storpack för att hålla nere volymer under den närmsta tiden. Men annars märker vi inte av det jättemycket i butik, berättar Stefan Strid.

LÄS MER:Här är företagen som prisades på näringslivsgalan

ANNONS