Logga Hallands affärer
Uppåt väggarna. I ett halvsekel har Ing-Britt och Lasse Jonsson trängts med trådrullar, knappar, band och symaskiner i sin lilla butik på Karl XI:s väg i Halmstad.
Uppåt väggarna. I ett halvsekel har Ing-Britt och Lasse Jonsson trängts med trådrullar, knappar, band och symaskiner i sin lilla butik på Karl XI:s väg i Halmstad.

Full rulle i 50 år

En trasig knapp i jackan eller krångel med blixtlåset? Symaskinscentralen på Karl XI:s väg löser alla problem inom sömnad. Lasse och Ing-Britt Jonsson har drivit den lilla butiken i ett halvt sekel. Här trängs kunderna med symaskiner, band, trådrullar och uppåt 30 000 knappar i alla tänkbara storlekar och kulörer. Snart ska det strävsamma paret ägna sig åt välförtjänt pensionärsliv.

ANNONS
|

När man kommer in i den lilla symaskinsbutiken på Karl XI:s väg i Halmstad blir man alldeles ”pfaff”: Herre gud, hur får ni plats med allt?

– Bättre med ett litet himmelrike än ett stort helvete, skojar Lasse Jonsson som startade firman för 50 år sedan.

Allting är i stort sett sig likt. ”Pfaff-butiken” är knökfull av symaskiner av märken som Pfaff, Singer, Janome och Bernina, väggarna upptas av sytillbehör och det hänger klädesplagg och annat som ska eller har lagats av flinka händer. Rullatorer är också en gångbar produkt…

Kunderna kommer i en strid ström från morgon till kväll, med små eller större uppdrag, som att få sin gamla symaskin lagad, lappa hål i ett par byxor eller få ett blixtlås utbytt. Under den trånga butiken finns källare med verkstad och lager.

ANNONS

– Vi har haft full sysselsättning i alla år, ja till och med mer än så. Det har inte varit många semesterdagar om året, konstaterar Ing-Britt.

– För oss är det här en livsstil, den fina kontakten med kunderna och väl utförda arbeten har alltid känts lika angeläget som det affärsmässiga resultatet, tillägger hon.

Arbetsfördelningen är tydlig. Lasse sköter försäljning och verkstad medan hustrun svarar för lagning och ändringssömnad. Som mest hade man två anställda. Omsättningen har varit lika stadig som kundtillströmningen och fördelningen mellan symaskiner och sömnadsbiten är ungefär fifty-fifty.

– I dag säljs det inte symaskiner i samma utsträckning som förr. Numera är efterfrågan betydligt mindre, även om allt fler 40-plussare inser glädjen och vikten av att ha att ha en egen symaskin.

Lasse och Ing-Britt är i praktiken självlärda inom sina gebit. Tidigare körde han bland annat ”drickabil” i Falkenberg åt Sofiero och hon jobbade på syfabriken Liljan i Skedala innan de inledde eget företagande.

Idérikedomen är stor. Makarna har skapat många geniala lösningar genom åren och var pionjärer med att i stället för att byta hela blixtlåsen, byta endast löparen. Man har sytt taburetter till möbler, lagat tält och till och med sytt sandsäckar.

I väntan på lämpliga efterträdare planerar paret för företagets 50-årsjubileum, innan de slår sig till ro i Simlångsdalen.

ANNONS

– Helst vill man ju att affärsrörelsen drivs vidare i någon form men våra egna barn (och barnbarn) har andra yrken och intressen. Det är en liten butik med stora möjligheter, anser Lasse Jonsson på Symaskinscentralen.

Trådrulle

1965: 1,80 kronor

2015: 35,00 kronor

Klädd knapp

1965: 15 öre

2015: 10,00 kronor

Knapp

1965: 5–25 kronor

2015: 35–80 kronor

En symaskin kostar i dag normalt cirka 8 000 kronor, men finns med en variation från 2 900 kronor till 72 000 kronor.

ANNONS