I snart 30 år har kommunen stöttat Bildstationen och de anställda där. Men snart kan det vara slut.
I snart 30 år har kommunen stöttat Bildstationen och de anställda där. Men snart kan det vara slut. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Stoppa nedläggningen av Bildstationen i Halmstad– nu

Planerna på att stänga Bildstationen kan slå tillbaka på Halmstads kommun. Var ska de fem som arbetar där i dag ta vägen? Det kan ingen svara på i dag.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Att få individer med funktionsvariationer att klara sig själva och ha en meningsfylld sysselsättning. Hur kan det egentligen mätas i pengar? Men det är precis det Halmstads kommun gör när man nu planerar att dra in finansieringen till Bildstationen på Hallands konstmuseum.

Det var i förra veckan som Hallandsposten rapporterade om de långtgående planerna på att dra in kommunens stöd på 850 000 kronor till de fem anställda på Bildstationen. Utan det kommunala stödet riskerar hela verksamheten att läggas ned. Skulle detta bli verklighet innebär det att fem personer med olika funktionsvariationer och i stort behov av stöd, förlorar sin sysselsättning, samtidigt som en värdefull verksamhet som funnits i nästan 30 år läggs ner.

ANNONS

”Utifrån det ekonomiska läge vi lever i, måste vi vända på varenda sten. Då har i vi landat i det här”, säger Christofer Lundholm (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden till HP.

Men är det verkligen värt pengarna? Risken är nämligen stor att kommunen agerar dumsnålt.

Det blåser verkligen kalla och snåla vindar genom Halmstads kommun. Och det drabbar framför allt de som redan har det svårt och är utsatta. Tidigare i år höjde utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden lunchpriset för deltagarna i daglig verksamheten från 52 till 75 kronor, eller motsvarande 44 procent.

Det är det svåra ekonomiska läget för kommunerna som ligger bakom det akuta behovet av att dra ner på kostnaderna. Men det kan visa sig vara dumsnålt, för redan om ett par år kan konjunkturen vända upp igen. Därför bör man tänka både en och två gånger innan man gör nedskärningar som kan få oåterkalleliga konsekvenser. Som i fallet med de fem personer som har sin sysselsättning på Bildstationen.

Den avgående ekonomidirektören för Halmstads kommun, Jan Fritz, beskriver i en intervju med HP den kommunala budgeten i termer av vad som är bäst för flest. Det låter som en god tanke, men den missar också en viktig poäng. Det är inte alltid man kan ha det mottot som ett ledord, för det finns särskilda fall där det i första hand handlar om att möta varje individs behov – och ibland måste detta få kosta. Som i fallet med de anställda som har sin sysselsättning på Bildstationen.

ANNONS

En kommun som gör skäl för sitt namn är till för både sina invånares och för det allmännas bästa. Och som själva ordet kommun antyder handlar dess verksamhet att ta ansvar för det gemensamma. I den nedskärningsiver som nu råder i Halmstad, och som slår vitt och brett mot stora delar av välfärden, finns det en stor risk att kommunen förlorar själva innebörden av sitt uppdrag att verka för det allmännas bästa.

Planerna på att stänga Bildstationen kan nämligen slå tillbaka på Halmstads kommun. Var ska de fem som arbetar där i dag ta vägen? Det kan ingen svara på idag. Risken är därför stor att en besparing i dag leder till en större utgift i morgon.

Det räcker nu. Politikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden måste tänka om. Stoppa nedläggningen av Bildstationen. Och agera innan året är slut.

ANNONS