Stationsparken har fått en ny blommande entré.
Stationsparken har fått en ny blommande entré. Bild: Mattias Karlsson

Mattias Karlsson: Stationsparken i Halmstad visar upp sitt rätta jag

Den kommunala satsningen på grönområdet vid järnvägsstationen är ett lyft för Halmstads stadskärna. Här vill många Halmstadbor hänga.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Barnen får komma en annan dag. Så sades det när satsningen på Stationsparken i Halmstad skulle invigas på torsdagen med saft och bullar till barnen. Men på årets hittills varmaste dag var många barn troligen på stranden. Så det stora firandet ställdes in. I stället var Hallandsposten med ledarredaktionen på plats och fick ta del av vad det egentligen är som har hänt på grönområdet som vid järnvägsstationen och sträcker sig nästan hela vägen ner till Nissan.

För den tillfällige besökaren ser det kanske inte ut att ha hänt så mycket i området, parken kan vara vilken park som helst. Men för den vane parkflanören är det lätt att se vad som har hänt i Stationsparken, eller Järnvägsparken som den egentligen heter i de kommunala arkiven.

ANNONS

Det är framför allt ett antal bänkar som har ställts upp inne i parken, för den som vill slå sig ner och ta en paus, eller umgås med nära och kära. Det har också kommit en fin sittgrupp med en blomsterrabatt nära stationen, perfekt för den som väntar på ett försenat tåg. Inne i parken finns det en så kallad aktivitetsyta med en grillplats, och där finns även ett bordtennisbord och en boulebana. Utöver det finns det nya fina fotbollsmål och ett volleybollnät. För den som vill lira boll och eller utmana vännerna på ett bouleparti finns det möjlighet att hyra lämpliga redskap i en så kallad Pifflbox i parken.

Men allt detta kommer inte av sig självt. På plats vid torsdagens mini-invigning fanns två företrädare från kommunen, centrumutvecklare Ulrika Abrahamsson och landskapsingenjör Josefina Erlandsson. De berättade att initiativet till satsningen på parken kommer från dem själva tillsammans med andra tjänstepersoner vid teknik- och fastighetsförvaltningen. När det dessutom fanns pengar tillgängliga att äska blev det grönt ljus från politiken. Omkring en miljon kronor har allt kostat, vilket i sammanhanget är väl investerade pengar – en satsning som egentligen inte innehåller någon som helst målkonflikt.

Stationsparken var en fin park tidigare, men nu har den fått ett rejält lyft och har blivit en grön oas för människor att umgås, koppla av eller bara hänga i. Dessutom har kommunen investerat i ett elskåp som kan användas vid större evenemang i parken och som de två kommunala tjänstepersonerna säger så kan det anordnas konserter eller liknande med upp till 6 000 besökare. Utöver allt detta finns det numera också två platser för matvagnar i parken för hugade entreprenörer att hyra. Det finns all anledning att inte bara passera parken så fort som möjligt på väg till eller från järnvägsstationen. Nu har parken på många sätt blivit ett eget besöksmål.

ANNONS

Men satsningen på Stationsparken kan som sagt inte göras av sig självt. Det krävs både vilja och handling – och det står Halmstads kommun för. Det är just detta som en kommun och dess medarbetare gör så bra, de verkar för det allmännas bästa, och sköter om gator och parker. Och en kommun har uthållighet, det vill säga kan förvalta och driva sin verksamhet över tid. Det skapar också ett förtroende mellan kommunen och dess invånare. I alla fall så länge som kommunen tar sitt ansvar.

Stadskärnan är Halmstadbornas eget vardagsrum. Givetvis har kommunen ett stort ansvar att sköta om gator och torg, och hålla detta i ett bra skick. Men ansvaret för det allmänna, det gemensamma, omfattar även alla kommuninvånare. Den som vill ha en vacker stad har också själv ett ansvar att se till den fortsätter att vara så. För att uppnå detta finns det några enkla regler att följa. Släng skräp i soptunnor, och lämna en plats i samma skick som när du kom. Och så det kanske mest uppenbara som egentligen ska behövas sägas, slå inte sönder saker. Ser alla invånare och tillfälliga besökare till att hålla staden hel och vacker är mycket vunnet, framför allt är det väldigt få som vill förstöra det som redan är vackert.

ANNONS

Tar vi alla medborgare vårt ansvar, blir det också mer trivsamt att ta del av de allmänna ytor som finns i en stad. Börjar dessutom människor att hänga i Stationsparken kommer det att locka fler att vara där.

Barnen får som sagt komma en annan dag, när det inte är så varmt att svetten lackar bara av att gå genom Stationsparken. Men alla andra dagar är barnen välkomna att leka i parken, tillsammans med alla andra, om det så är för att umgås med andra eller bara hänga i parken.

Med den kommunala satsningen på grönområdet visar Stationsparken upp sitt rätta jag. Det är värt mycket – både för Halmstads kommun men framför allt för alla Halmstadbor och tillfälliga besökare.

ANNONS