Skolminister Lotta Edholm lovar runt men håller tunt.
Skolminister Lotta Edholm lovar runt men håller tunt. Bild: Magnus Sandberg

Regeringen begraver skolans problem i nya utredningar

Skolminister Lotta Edholm vill genomföra de största förändringarna inom friskolesektorn på 30 år. Det låter lovvärt, men tillåt mig att tvivla.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Håll blicken på bollen, brukar det heta inom fotbollen. Givetvis är spelarna helt centrala för fotbollen, utan dem inget spel och inga mål. Men det är var bollen befinner sig och framför allt vart den är på väg som avgör fotbollsmatcher. Därför är det viktigt att hålla koll på bollen.

I politikens värld kan detta översättas till beslut som faktiskt fattas. Vad politiker säger är givetvis viktigt men utan beslut blir det inget av det som sägs. Jag kommer att tänka på detta när jag hör skolminister Lotta Edholm (L) i Ekots lördagsintervju prata om att friskolor kan få lägre skolpeng än de kommunala skolorna (SR 10/6).

ANNONS

För det är mycket som skolministern säger, men utan att det är något konkret på gång. I stället vill regeringen tillsätta en rad utredningar och ge tidigare beslutade utredningar tilläggsdirektiv. En av de mer intressanta utredningarna handlar om en ny skolpengsnorm, och det är med anledningen av den som Lotta Edholm får en fråga om de ekonomiska förutsättningarna för friskolorna, då de idag får lika mycket ersättning som de kommunala skolorna.

”Jag föreställer mig att kommunerna kommer att ha en högre skolpeng per elev än vad friskolorna har”, säger skolministern, och fortsätter:

”Det kommunala skolväsendet har kostnader som friskolorna inte har.”

Men här måste man lyssna noga på vad Lotta Edholm inte säger. Hon säger inte att friskolorna ska få lägre skolpeng än vad de har idag, utan att de kommunala skolorna ska få mer pengar för det extra ansvar man har. Förvisso vill hon se en differentiering av skolpengen, men det behöver samtidigt inte innebära att friskolorna får lägre ersättning – och fortsättningsvis kan bedrivas med ett vinstintresse som trumfar elevintresset.

För ganska exakt ett år sedan hade riksdagen att ta ställning till ett förslag om att differentiera just skolpengen, så att friskolorna skulle få lägre ersättning än de har i dag. Förslaget kom från den socialdemokratiska regeringen men röstades ner av en majoritet i riksdagen bestående av M, KD, L, SD och C.

ANNONS

Nu säger Lotta Edholm att man från borgerlighetens sida varit naiv och att hon vill genomföra de största förändringarna inom friskolesektorn på 30 år. Bland annat ska det ställas högre kvalitetskrav innan friskolorna kan ta ut vinst, menar Edholm. Det är lovvärt, men tillåt mig att tvivla. Det viktiga är inte att lyssna på vad skolministern säger utan att ta fasta på de beslut som fattas i riksdagen.

Att man nu diskuterar förutsättningarna för en kommande utredning om skolpengen, som sedan ska komma med förslag på skolreformer, är att dra benen efter sig. Bollen är liksom inte ens i spel. Med andra ord håller regeringen på att begrava skolans pågående problem i nya utredningar.

Dagens marknadsstyrda skolsystem leder till att skillnaderna mellan elever och mellan skolor hela tiden ökar. Att inte omedelbart ta krafttag mot skolans problem är att svika både barnens och Sveriges framtid. Och det är precis det som Lotta Edholm och regeringen gör – man sviker hela skolan.

ANNONS